A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Куди рухається ринок праці?

Дата: 22.10.2019 07:37
Кількість переглядів: 321

 

Визначені терміни проведення всеукраїнського перепису населення. Він відбудеться у листопаді-грудні наступного року.

Держстат твердить, що нас 41 млн 990 тисяч осіб (без тимчасово окупованих територій). Вчені-демографи переконують: цифра перебільшена на 2-3 мільйони.

Опитування триватиме орієнтовно три тижні - з 3 по 23 грудня 2020 року. Задіють 100 тисяч переписувачів, які працюватимуть з планшетами.

Перепис-2020 дасть розуміння про суспільний зріз України, про житловий фонд, джерела доходів українців тощо. Отримана інформація стане базою для генерування управлінських рішень практично в усіх галузях суспільно-економічного життя.

- Як на мене, то переписувачів слід залучати в тому числі і через центри зайнятості, де на обліку стоїть чимало людей з вищою освітою, які за певну платню здатні впоратися з такою роботою. Впевнений, що воно так і буде, - ділиться думками директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний. - Також пропоную запросити студентів - статистів, економістів, соціологів. Для них цей досвід стане корисним.

З 10 по 30 листопада 2020 року українці отримають можливість заповнити анкету самостійно в електронному вигляді. Охочим нададуть ключ для самореєстрації. Хоча питання щодо проведення перепису винятково через інтернет наразі не актуальне. І не лише тому, що, згідно з дослідженнями Kantar TNS, кількість інтернет-користувачів в Україні – 70% від усього населення. Людина отримає широкий опитувальник, на заповнення якого має витратити близько години. Є сумніви, що всі захочуть пройти цю процедуру до кінця. Переписувач же, який "набив руку", проведе опитування за 20 хвилин, аргументують фахівці. Навіть у США з їхньою високою комп'ютерною грамотністю менше 50% мешканців беруть участь у переписі через інтернет.

Облікованими мають бути всі, хто постійно мешкає в Україні, зокрема й громадяни іншої країни та особи без громадянства. Обов'язкова участь у переписі закріплена у національному законодавстві. Та чи всі забажають впустити додому того ж незнайомого безробітного з планшетом? Як достукатися, скажімо, у квартиру до відлюдька чи в закриті котеджні містечка? Вихід вбачається у створенні спеціальних переписних дільниць на зразок виборчих. Там зможуть пройти анкетування українці, котрі не захотіли чи не змогли прийняти переписувача у себе вдома.

За словами В. Підлісного, нарешті можна буде отримати відповідь на болісне питання: скільки насправді наших співвітчизників їдуть на заробітки за кордон? Перепис також допоможе визначити прогнозований масштаб міграції. Кожного респондента попросять вказати, чи планує він залишити Україну і чому – на постійне місце проживання чи тимчасово на роботу. Низка запитань стосуватиметься потоків і причин внутрішньої міграції. 

- Оскільки опікуюсь сферою зайнятості Сумщини, то мене особисто найбільше цікавить ринок праціЗараз, приміром, надто поширена онлайн-зайнятість, робота з дому, так би мовити. Але насправді ми й гадки не маємо, яких масштабів набуло це явище. Щоб з'ясувати це та зрозуміти, куди рухається наш ринок праці, в опитувальник включено і таке питання, – пояснює В. Підлісний. - Перепис дасть інформацію в цілому по країні, а також по кожному району, місту, селу. Ми всі нарешті точно дізнаємось, скільки людей живе в Україні, в тому числі на нашій рідній Сумщині. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь