A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Подаруй дитині родину

Дата: 05.02.2019 10:59
Кількість переглядів: 575

Фото без описуУсиновлення, є пріоритетною формою сімейного виховання дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Право дитини на сім’ю закріплено на законодавчому рівні і перш за все – в Конвенції ООН про права дитини, Конституції України, Сімейному кодексі України. Тільки виховання в сім’ї відповідає інтересам дитини.

У разі, якщо дитина залишилась сиротою або позбавлена батьківського піклування, вона має право відповідно до законодавства бути влаштована насамперед на усиновлення, опіку, піклування, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу. Саме ці форми влаштування є сімейними, тобто дають змогу дитині виховуватись і зростати в сім’ї.

Попри спільну назву «сімейні форми», яка по суті означає перебування дитини на вихованні в сім’ї, кожна із зазначених форм відрізняється одна від одної як за організаційними, так і за правовими ознаками.

Безумовно, найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування є усиновлення дитини, тобто прийняття її у сім’ю на правах рідної. Тільки ця форма влаштування з усіх існуючих має наслідки втрати дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Усиновлення породжує між батьками-усиновлювачами та дитиною взаємні права та обов’язки, які передбачені Сімейним кодексом України для батьків та їх біологічних дітей

В Україні, як і в будь-якій цивілізованій країні, у сфері усиновлення діють національне законодавство та міжнародне, до якого Україна приєдналася. Слід зазначити, що відповідно до Конституції України міжнародні акти мають вищу юридичну силу. Серед актів міжнародного законодавства – Конвенція ООН про права дитини.

У процесі усиновлення дитини дуже важливо знати, до яких органів можна звернутися по допомогу, хто і яку пораду може дати.

 Питанням усиновлення займаються як місцеві, так і центральні органи виконавчої влади. На місцевому рівні-це служби у справах дітей. Особи, які бажають усиновити дитину, повинні звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання з метою отримання інформації про порядок оформлення документів, висновку про можливість бути усиновлювачами та внесення до облікового списку кандидатів в усиновлювачі.

 В усиновленої дитини є права, що можуть бути реалізовані всіма учасниками процесу. Перелік прав дитини вміщено одразу у декількох статтях Сімейного кодексу України:

1) прийняття в сім’ю усиновлювача на правах сина, дочки на підставі рішення суду про усиновлення;

 2) усиновлення разом із рідними братами, сестрами (якщо усиновлення для дитини не є таємним, а суд прийняв рішення про усиновлення братів і сестер дитини окремими особами чи когось із них, брат або сестра мають право знати про нове місце проживання усиновленого);

3) згоду або незгоду на усиновлення, якщо дитина досягла такого віку та рівня розвитку, що може їх висловити;

4) інформацію про правові наслідки усиновлення;

5) таємницю факту її усиновлення, в тому числі від неї самої;

6) згоду запису усиновлювача її матір’ю, батьком, якщо дитина досягла віку семи років;

 7) згоду змінити після усиновлення ім’я;

 8) майнові і немайнові права й обов’язки між нею та усиновлювачами, їхніми родичами за походженням у такому обсязі, який має дитина щодо своїх біологічних батьків (право на спадок, утримання, забезпечення навчання та виховання тощо);

 9) збереження права на пенсію, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв’язку із втратою годувальника, які вона мала до усиновлення;

 10) звернення до суду з позовом про позбавлення усиновлювача батьківських прав, якщо дитина досягла віку чотирнадцяти років;

 11) звернення до суду з позовом про скасування усиновлення чи визнання його недійсним, якщо дитина досягла віку чотирнадцяти років;

 12) спадкування у разі смерті усиновлювача, якого було позбавлено батьківських прав.

З усиновленням дитини її біологічні батьки та їхні родичі втрачають будь-які права стосовно дитини. У дитини з’являється нова сім’я, нові родичі, нове оточення. Відповідно ло Сімейного кодексу України за усиновлювачами закріплено право приховувати факт усиновлення від дитини, яка ними усиновлена, і вимагати нерозголошення цієї інформації особами, яким стало відомо про цей факт. Усиновлювач має право приховувати факт усиновлення від дитини, якщо розкриття таємниці може завдати шкоди її інтересам. Знати свої корені – це право дитини. А таємниця усиновлення – це право дорослого зберігати свій спокій. Питання усиновлення є пріоритетним у роботі служб у справах дітей по всій Україні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь