A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЗАХОДИ ЩОДО НЕДОПУЩЕННЯ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ЗБУДНИКА АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ ТА ІНШИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТВАРИН

Дата: 25.04.2019 10:28
Кількість переглядів: 648

       ІНФОРМАЦІЯ

ПРО ЗАХОДИ ЩОДО НЕДОПУЩЕННЯ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ЗБУДНИКА

АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ ТА ІНШИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТВАРИН

НА ТЕРИТОРІЇ НОВОСЛОБІДСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

            На сьогодні Сумська область щодо АЧС благополучна. В Україні з початку цього року виявлено 37 випадків АЧС (13 – домашні, 21 – дикі , 3 – інфіковані об’єкти) в 12 областях, у Харківській i Полтавській по 2, Чергнігівській – 1. З початку неблагополуччя (2012 рік)  було зафіксовано 348 випадків захворювання (255 – домашні, 83 – дикі, та 10 інфікованих об’ектів)., проте ситуація в Україні продовжує загострюватись в порівнянні з минулим роком. У Європі, як і раніше, неблагополучними країнами щодо епізотичної ситуації залишаються Польща, Литва, Естонія, Білорусь та Російська Федерація.

          Є декілька причин, чому складається саме така ситуація, але однією із основних є ігнорування важливих елементів біозахисту (санпропускник, дезбар’єри, дезкилимки, спецодяг, спецвзуття тощо) та відсутність самоконтролю за станом біобезпеки у свинарських господарствах, за їх роботою у «закритому» режимі. Підтвердженням цього є зв’язок із дикою фауною, встановлений при проведенні епізотичних розслідувань практично у кожному випадку АЧС в особистих господарствах громодян.

        У кожному випадку підтвердження АЧС проводяться заходи відповідно до Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.03.2017 за № 432/30300, а саме: – визначення меж неблагополучного пункту;

– визначення меж зон захисту та нагляду;

– встановлення карантину;

– контроль за переміщенням підконтрольних вантажів, карантинні пости та дезінфекція автотранспорту при в’їзді/виїзді у неблагополучний пункт;

– вилучення і знищення сприйнятливого поголів’я свиней в неблагополучному пункті;

– дезінфекція і дератизація в осередку захворювання;

– заходи в зонах захисту та нагляду;

– зменшення щільності диких кабанів;

– моніторинг в дикій фауні;

– роз’яснювальна робота серед населення.

        Нагадаємо, що АЧС не несе загрози людині, але може спричинити значні економічні збитки — обов’язковому знищенню підлягають всі свині в межах епізоотичного вогнища, на його територію накладається карантин з забороною торгівлі тваринами та продуктами тваринного походження, ввезення та вивезення тварин усіх видів, у тому числі птиці, а також продуктів і сировини тваринного походження, які можуть містити збудник хвороби.

         Слід зазначити також, що пік сказу у тварин не спав, особливо треба продовжувати оптимізацію щодо червоної лисиці та проводити відповідні роботи по щепленню тварин сільгосппідприємств та домогосподарств. З початку року вже зафіксовано шість випадків сказу у тварин. Причиною цього є невиконання елементарних ветеринарно-санітарних вимог.

        Окрім цього, не слід забувати і про хронічні інфекції, такі як вузликовий дерматит ВРХ, ящур тварин, грип птиці та інші. Наразі хронічні інфекції на Сумщині зафіксовано в одному неблагополучному господарстві.

          Знастанням тепла розпочнеться виліт кровосисних комах, які є основними переносниками збудника хвороби вузликового дерматиту ВРХ. Набагато легше та економічно вигідніше запобігти виникненню хвороби, ніж вживати заходів з її ліквідації. Необхідно приділити значнуувагуорганізації та проведенню заході вщодо захистутварин від збудника заразного вузликового дерматиту (ЗВД) ВРХ, а  також зменшення або усунення ризиків виникнення хвороби. 3 цією метою протягом періоду активізації комах необхідно проводити обробку тварин інсектицидами, таким чином можна розірвати ланцюг зараження та поширення інфекції.

        Відповідно до наукових висновків та аналізу епізоотичних процесів щодо вказаного захворювання, в Україні визначено загрозливою зоною щодо занесення інфекції Донецька, Луганська, Харківська, Сумська, Чернігвська, Одеська, Чернівецька, Львівська, Івано-Франківська та Закарпатська області.

        У загрозливих щодо занесения ЗВД зонах уci власники тварин зобов’язан іпроводити обробку сприйнятливих тварин інсектицидними препаратами тривалої дії, що забезпечать їх безперервний захист впродовж періоду активності кровосисних комах. Відповідно до чинного законодавства відповідальність за здоров’я тварин покладена на їх власників, тому зараз необхідно провести закупки інсектицидів пролонгованої дії керівниками господарств, які займаються скотарством (Антифлай, Байофлай та ін.).

       Небезпеку та загрозу здоров’ю тварин i людей несуть також такі захворювання як сказ тварин, туберкульоз, лейкоз, лептоспіроз. На сьогодні в областізафіксовано 15 випадків сказу (6 – лисиць, 5 – собаки, 4 – коти), та один неблагополучний пункт по лейкозу ВРХ в ТОВ АФ «Хоружівка», с.Хоружівка, Недригайлівського р-ну.

        У зв’язку з вищевикладеним та з метою утримання епізоотичної ситуації контрольованою та недопущення занесення в подальшому, сприяти поширенню інформації з питань профілактики гострих інфекційних захворювань, зокрема заразного вузликового дерматиту ВРХ, забезпечити своєчасну обробку поголів’я тварин.  Забезпечити контроль виконавчої дисципліни відповідальних та зацікавлених осіб  проводити своєчасний аналіз та коригування виконання заходів, спрямованих на профілактику чи ліквідацію спалахів та недопущення епізоотій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь