A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Штрафи у сфері праці зменшили в рази з 02.02.2020 року

Дата: 14.02.2020 13:40
Кількість переглядів: 405

3 лютого 2020 за неоформленого працівника роботодавця оштрафують на 10 мінімальних заробітних плат, а якщо ви платник єдиного податку 1-3 групвідбудетеся попередженням.

З 02.02.2020 діє оновлена редакція КЗпП (Закон України від 12.12.2019              № 378-IX). Істотних змін зазнала стаття 265 Кодексу, що визначає відповідальність у сфері праці роботодавця — юридичні особи чи Фізичні особи-підприємці.

За новою концепцією штрафів юрособу чи ФОП — платника єдиного податку 1-3 групи не оштрафують, якщо вперше виявлять неоформлених працівників. На перший раз такий роботодавець відбудеться попередженням. За повторне порушення — штраф в 30 мінімальних заробітних плат.

На всіх інших роботодавців чекає штраф 10 мінімальних заробітних плат, тобто 47 230 грн за неоформлених працівників, виявлених вперше. За повторне упродовж 2 років порушення — 30 мінімальних заробітних плат.

Нагадаємо, що до цього штраф був однаковим для всіх — 30 мінімальних заробітних плат, і не залежав від того, чи це перше порушення, чи повторне.

Штраф за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці зменшили з 10 до 2 мінімальних заробітних плат (це 9446,00 грн.) за кожного працівника, права якого порушені.

За недопуск чи перешкоджання перевірці, мета якої виявити неоформлених працівників, доведеться сплатити 16 мінімальних заробітних плат (раніше — 100 мінімальних заробітних плат). Сума все одно чимала — 75 568 грн., тож ліпше не ризикувати.

Істотна новація — штрафи за «інші порушення трудового законодавства» відтепер підсумовуються. Базова одиниця – 1 мінімальна заробітна плата (4723,00 грн.), але з уточненням — «за кожне порушення».

Раніше на 1 мінімальну заробітну плату (4723,00 грн.) штрафували за весь комплекс порушень, прямо не передбачених у статті 265 КЗпП.

Отже, якщо Держінспектор виявить порушення, винесе припис на їх усунення. Виконання припису у встановлений строк звільнить роботодавця від штрафу за порушення в оплаті праці, недотримання гарантій тим, хто проходить військову службу, інші порушення.

А ось штраф за неоформлених працівників і перешкоджання перевірці будуть незалежно від того, як швидко усунули порушення. Але якщо роботодавець оплатить 50% штрафу упродовж 10 днів від того, як отримали постанову про фінансові санкції, Держпраці вважатиме, що штраф погашений.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь