Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Штрафи у сфері праці зменшили в рази з 02.02.2020 року

Дата: 14.02.2020 13:40
Кількість переглядів: 425

3 лютого 2020 за неоформленого працівника роботодавця оштрафують на 10 мінімальних заробітних плат, а якщо ви платник єдиного податку 1-3 групвідбудетеся попередженням.

З 02.02.2020 діє оновлена редакція КЗпП (Закон України від 12.12.2019              № 378-IX). Істотних змін зазнала стаття 265 Кодексу, що визначає відповідальність у сфері праці роботодавця — юридичні особи чи Фізичні особи-підприємці.

За новою концепцією штрафів юрособу чи ФОП — платника єдиного податку 1-3 групи не оштрафують, якщо вперше виявлять неоформлених працівників. На перший раз такий роботодавець відбудеться попередженням. За повторне порушення — штраф в 30 мінімальних заробітних плат.

На всіх інших роботодавців чекає штраф 10 мінімальних заробітних плат, тобто 47 230 грн за неоформлених працівників, виявлених вперше. За повторне упродовж 2 років порушення — 30 мінімальних заробітних плат.

Нагадаємо, що до цього штраф був однаковим для всіх — 30 мінімальних заробітних плат, і не залежав від того, чи це перше порушення, чи повторне.

Штраф за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці зменшили з 10 до 2 мінімальних заробітних плат (це 9446,00 грн.) за кожного працівника, права якого порушені.

За недопуск чи перешкоджання перевірці, мета якої виявити неоформлених працівників, доведеться сплатити 16 мінімальних заробітних плат (раніше — 100 мінімальних заробітних плат). Сума все одно чимала — 75 568 грн., тож ліпше не ризикувати.

Істотна новація — штрафи за «інші порушення трудового законодавства» відтепер підсумовуються. Базова одиниця – 1 мінімальна заробітна плата (4723,00 грн.), але з уточненням — «за кожне порушення».

Раніше на 1 мінімальну заробітну плату (4723,00 грн.) штрафували за весь комплекс порушень, прямо не передбачених у статті 265 КЗпП.

Отже, якщо Держінспектор виявить порушення, винесе припис на їх усунення. Виконання припису у встановлений строк звільнить роботодавця від штрафу за порушення в оплаті праці, недотримання гарантій тим, хто проходить військову службу, інші порушення.

А ось штраф за неоформлених працівників і перешкоджання перевірці будуть незалежно від того, як швидко усунули порушення. Але якщо роботодавець оплатить 50% штрафу упродовж 10 днів від того, як отримали постанову про фінансові санкції, Держпраці вважатиме, що штраф погашений.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь