Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Про  затвердження   Програми розвитку та збереження  зелених насаджень  населених  пунктів  Новослобідської сільської  ради на 2018 -2020 роки

Дата: 12.03.2020 10:29
Кількість переглядів: 1606

Фото без опису

 

НОВОСЛОБІДСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

ПУТИВЛЬСЬКОГО РАЙОНУ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

П'ЯТА СЕСІЯ СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

 

Р І Ш Е Н НЯ  № 107

 

від  06.02.2018 року

с. Нова Слобода

Про  затвердження   Програми розвитку та збереження  зелених насаджень  населених  пунктів  Новослобідської сільської  ради на 2018 -2020 роки

 

           Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону  навколишнього природного середовища », «Про  благоустрій населених пунктів України», з метою  комплексного підходу до збереження та розвитку зелених насаджень, а також організації роботи по підтриманню їх належного стану, Новослобідська сільська рада

ВИРІШИЛА:

     1.  Затвердити   Програму  розвитку  та  збереження  зелених   насаджень населених  пунктів   Новослобідської  сільської  ради на 2018-2020 роки згідно додатку1.

    2. Провести інвентаризацію  та паспортизацію зелених  насаджень населених пунктів  Новослобідської  сільської  ради.

     3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії сільської ради.

 

 

Сільський  голова                                                О.О.  Гаркавенко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 до рішення сільської ради № 107

від 06  лютого 2018 року

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

розвитку  та  збереження  зелених   насаджень населених  пунктів   Новослобідської  сільської  ради на 2018-2020  роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с. Нова Слобода

2018 рік

 

ЗМІСТ

з/п

Назва розділу Програми

1

Загальні положення

2

Визначення проблем. Шляхи і способи розв’язання проблем.

3

Мета Програми

4

Заходи, цілі та завдання Програми

5

Фінансове забезпечення та шляхи реалізації Програми

6

Очікувані результати і ефективність Програми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.     Загальні положення.

      1. Програма визначає основні напрями, форми діяльності та відносини сільської ради, виконавчого комітету, представників громадськості, фізичних та юридичних осіб стосовно рослинного світу у межах сіл Новослобідської  сільської ради.

      2. Необхідність розроблення програми викликана відсутністю концепції розвитку зелених зон сіл Новослобідської сільської ради, хаотичністю розташування елементів та об'єктів зеленого господарства, невизначеністю правового статусу зелених насаджень на територіях загального користування, наявністю аварійних дерев на вулицях населених пунктів, що в свою чергу може призвести до аварійних ситуацій з травмуванням людей та пошкодженням  майна (лінії електропередач, будівлі, автомобілі, тощо).

     3. Законодавчі підстави для виконання бюджетної програми:

      - Закон України "Про місцеве самоврядування в України"

      - Закон України "Про захист рослин"

      - Закон України "Про рослинний світ"

      - Закон України "Про благоустрій населених пунктів"

      - Закон України "Про карантин рослин"

      -  Закон України "Про природно-заповідний фонд України"

      - Наказ Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України "Про затвердження Інструкції з інвентаризації зелених насаджень у населених пунктах України" від 24.12.2001 N 226

      - Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України "Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України" від 10.04.2006 р. N 105

      - Правила благоустрою сіл Новослобідської сільської ради.

    4. Змістом Програми є проведення комплексу організаційних, економічних та правових заходів, направлених на розвиток, збереження та поновлення зелених насаджень, а саме:

      - створення кадастру зелених насаджень;

      - проведення інвентаризації зелених насаджень;

      - проведення паспортизації зелених насаджень;

      - проведення заходів, пов'язаних з озелененням сіл Новослобідської сільської ради;

      - відведення земельних ділянок для створення скверів на території сіл Новослобідської сільської ради;

      - створення лісопаркових зон;

      - створення лугопаркових зон;

      - приведення території та об'єктів природно-заповідного фонду в селах у відповідності з вимогами чинного законодавства;

      - прогнозування розвитку шкідливих організмів та впровадження безпечних для людини засобів захисту рослин;

      - впровадження систем агротехнічних заходів з врахуванням особливостей видового складу рослин;

      - активна робота з населенням у напрямку підвищення екологічної освіти;

     - організація і проведення систематичних обстежень території сіл на виявлення прихованої та явної зараженості зелених зон шкідливими організмами, а також їх локалізація та ліквідація.

        Розроблена програма передбачає реалізацію комплексу заходів з розвитку та збереження зелених насаджень, а також створення місць загального відпочинку мешканців та гостей сіл Новослобідської сільської ради.

  

2. Визначення проблем. Шляхи і способи розв’язання проблем.

        В населених пунктах Новослобідської сільської ради з їх розвинутою мережею транспорту, щільною житловою і громадською забудовою створюються умови, що несприятливо впливають на здоров’я людини. Повітря забруднюється, вихлопними газами автомобілів та пилом.

           Головним засобом створення екологічно чистого довкілля населених пунктів та прилеглої територій є широкий розвиток системи озеленення.

        Чисельними дослідженнями встановлена її вирішальна роль в покращенні складу повітря – збагачення його киснем та очищення від шкідливих домішок. Зелені насадження сприятливо діють на температурний режим і вологість повітря, захищають від сильних вітрів, зменшують шум.

        Ліси, сквери, парки, алеї, газони, зелені насадження в житлових кварталах та в громадській забудові – кращі місця для відпочинку населення та для організації різних  культурно-масових заходів.

        Зелені насадження населених пунктів – важлива складова частина господарства. Вони займають важливе місце в вирішенні проблем охорони і поліпшення стану навколишнього середовища, виконують комплекс  з оздоровчих, рекреаційних, захисних функцій, виступають стабілізатором екологічної рівноваги. 

       Система зелених насаджень – один з найважливіших факторів в створенні найкращих екологічних, мікрокліматичних, санітарно-гігієнічних життєвих умов для населення, в формуванні культурного ландшафту сучасного населеного пункту.

       Зелені насадження формують ландшафти населених пунктів, є місцем повсякденного відпочинку населення, вони покращують природне середовище, є природними біофільтрами повітря, води і ґрунтів, акумулюють техногенні викиди.

          Основними напрямками розвитку та збереження зелених зон можуть бути:

       -    додаткові захисні насадження уздовж доріг;

       -   впорядкування і відновлення зелених зон на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків;

       -   озеленення вільних територій;

       -   підбору видів за часом цвітіння та за кольоровою гамою;

       -   своєчасне виконання комплексних агротехнічних заходів з утримання зелених насаджень, їх захисту від хвороб і шкідників, підживлення добривами;

         З метою охорони і збереження зелених насаджень, створення бази даних для розробки програм будівництва, відновлення та експлуатації об'єктів зеленого господарства необхідно провести інвентаризацію і паспортизацію територій зелених зон з визначенням меж і винесенням їх в натуру.

         Загалом стан зелених зон населених пунктів Новослобідської сільської ради задовільний. Але деякі дерева по вулицях сіл потребують обрізки сухих, хворих і пошкоджених гілок.

         Агротехнічні заходи для підтримки біологічного потенціалу кожної рослини і зеленої зони в цілому - не проводяться.

         Саме тому необхідні довгострокові комплексні заходи з підбору асортименту, оновлення існуючих насаджень, створення нових ландшафтних парків і скверів, зеленої зони житлових масивів з використанням стійких видів і форм деревних і чагарникових рослин.

         Наразі сучасний стан збереження та використання об’єктів зеленої зони не відповідає вимогам часу. Для вирішення питань з комплексного озеленення сіл, збереження та відновлення існуючих насаджень важливим є опрацювання ефективної політики стосовно об’єктів зеленого господарства.

 

3. Мета Програми.

         Основною метою Програми є охорона, збереження та відтворення існуючих зелених насаджень, їх гармонійне поєднання з ландшафтом населених пунктів Новослобідської сільської ради, утримання у здоровому впорядкованому стані, створення та формування декоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища насаджень, що забезпечить збалансований розвиток зеленої зони та виконання нею екологічних функцій.

        Програма направлена на збереження та поновлення зелених насаджень, розробку планів реконструкції і розвитку зелених зон, а також на покращення зовнішньої привабливості вулиць, місць загального громадського користування та відпочинку.

 

4. Заходи, цілі та завдання Програми.

 

        Програмою передбачена система заходів спрямованих на забезпечення збереження та примноження зелених насаджень у населених пунктах ради, поліпшення естетичного, санітарно-епідеміологічного стану прибудинкових територій і об’єктів масового перебування та відпочинку населення, а також залучення громадськості, підприємств, організацій, навчальних закладів до озеленення території ради.

Першочерговими заходами Програми є:

 

 

№  п/п

Зміст заходу

Виконавці

Термін  вико-нання

Джерело фінансування

1.

Організація проведення робіт з посадки дерев та чагарників на вулицях, прилеглих територіях підприємств, установ, організацій в межах населених пунктів сільської ради

Виконком

сільської  ради

2018-2020

Місцевий бюджет, інші джерела фінансування,

не заборонені законодавством

2.

Організація проведення робіт із догляду за квітниками (поливання, прополювання, розпушування ґрунту, прибирання стебел) в межах населених пунктів сільської ради

Виконком

сільської  ради

2018-2020

Місцевий бюджет, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

3.

Організація проведення робіт із захисту зелених насаджень від шкідників і хвороб на території  населених пунктів

Виконком

сільської  ради,

 

2018-2020

Місцевий бюджет, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

4.

Проведення інвентаризації та паспортизації зелених насаджень, розташованих на земельних ділянках, що не передані у власність чи користування. Створення кадастру зелених насаджень.

Виконком

сільської  ради

2018-2020

Місцевий бюджет, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

5.

Проведення  тематичних  занять з  метою  пропагування  збереження  зелених  насаджень у  дитячих  дошкільних  закладах  та  серед  учнівської  молоді . Екологічне виховання населення, в т.ч. дітей дошкільного та шкільного віку

Навчальні заклади, розташовані на території сільської ради

2018-2020

Місцевий бюджет, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

6.

Проведення робіт з видалення аварійних, сухостійних зелених насаджень та таких, що досягли вікової межі на вулицях населених пунктів сільської ради

Виконком

сільської  ради

2018-2020

Місцеві бюджети, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

7.

Проведення робіт з обрізання зелених насаджень (формувальне, санітарне й омолоджувальне), догляд за живоплотами на територіях населених пунктів ради

 

Виконком

сільської  ради

2018-2020

Місцеві бюджети, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

8.

Залучення дітей шкільного віку до участі в  благоустрою територій, розташованих біля шкіл, шляхом висаджування дерев, кущів, квітів тощо

 

Навчальні заклади, розташовані на території сільської ради

2018-2020

Місцеві бюджети, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

10.

Ремонт та реконструкція вуличних зелених насаджень на вулицях населених пунктів ради

Виконком

сільської  ради

2018-2020

Місцеві бюджети, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

11.

Розширення породного складу дерев та кущів, які використовуються на прибудинкових територіях

Виконком

сільської  ради

2018-2020

Місцеві бюджети, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

12.

Впровадження системи моніторингу зелених насаджень в населених пунктах ради

Виконком

сільської  ради

2018-2020

Місцеві бюджети, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

13.

Раціональне використання видалених зелених насаджень з метою подальшого їх застосування для потреб територіальної громади.

Виконком

сільської  ради

2018-2020

Місцеві бюджети, інші джерела фінансування, не заборонені законодавством

 

        Ціль Програми - збереження існуючих зелених насаджень населених пунктів Новослобідської сільської ради, створення нових насаджень, забезпечення безпечних умов життєдіяльності населення, комплексний підхід до озеленення з урахуванням  природно-кліматичних умов.      

       Завдання Програми:

       - забезпечення максимального озеленення населених пунктів Князівської сільської ради при оптимальному використані екологічного фонду та  бюджетних коштів;

       - збереження біологічного та ландшафтного різноманіття;

       - доведення якісних і кількісних показників зелених насаджень до рівня нормативних;

       - раціональне використання видалених зелених насаджень з метою подальшого їх застосування для потреб територіальної громади (малі архітектурні форми, дитячі майданчики тощо);

       - укріплення матеріальної та технічної бази комунального виробничо-господарського підприємства, як базової організаці, для проведення робіт з озеленення населених пунктів;

       - визначення основних джерел фінансування робіт, передбачених Програмою, утворення екологічного фонду;

       - пропагування в дошкільних дитячих закладах, серед учнів школи, мешканців населених пунктів Новослобідської сільської ради важливості збереження та збільшення зелених насаджень для покращення екологічної ситуації;

       - залучення мешканців сіл до проведення акцій з озеленення населених пунктів.

 

5. Фінансове забезпечення та шляхи реалізації Програми.

         Фінансування виконання заходів програми передбачається з наступних джерел:

      - сільський бюджет;

      - екологічний фонд;

      - кошти підприємств, установ та організацій, громадян;

      - кошти від сплати відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню;

      - благодійні кошти;

      - інші джерела фінансування не заборонені чинним законодавством.

      Фінансування заходів Програми здійснюється в межах коштів, передбачених у бюджеті сільської ради на відповідний рік за загальним та спеціальним фондами бюджету.

       Реалізація Програми забезпечується сільською радою, виконавчим комітетом, підприємствами, установами, організаціями розташованими на території населених пунктів Новослобідської сільської ради, та їх мешканцями.

       Виконком сільської ради, депутатський корпус сільської ради, відповідальні за виконання конкретних заходів, розробляє кошторис та надає його на розгляд сесії сільської ради для формування екологічного фонду та бюджетного запиту для фінансування Програми на черговий рік.

       З метою обліку існуючих зелених насаджень, згідно з абзацом 2 п.2.1. «Інструкції з інвентаризації зелених насаджень в населених пунктах України», затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24.12.2001р. № 226 виконком сільської ради, балансоутримувачі, власники чи користувачі земельних ділянок проводять роботи пов’язані з інвентаризацією зелених насаджень за власні кошти та надають копію паспорта зелених насаджень, розташованих на їх земельних ділянках, у виконком Новослобідської сільської ради для складання реєстру зелених насаджень.

        Шлях реалізації програми передбачає щорічне узгоджене формування документації з реалізації Програми, проектів, передбачених Програмою, з визначеними обсягами та джерелами фінансування.

        Виконавчий комітет сільської ради щорічно уточнює:

        - показники реалізації Програми;

        - витрати щодо реалізації програмних заходів за звітний період;

        - планує та пропонує механізми реалізації програми з урахуванням виділених коштів на наступний період. 

 

6. Очікувані результати і ефективність Програми.

        Реалізація заходів Програми дозволить поліпшити стан навколишнього природного середовища, його естетичні та екологічні складові.

        Системний підхід до розвитку насаджень у населених пунктах Новослобідської сільської ради надасть можливість створити концепцію розвитку зелених зон, а її реалізація сприятиме покращанню екологічних умов довкілля.

         Складання кадастру зелених насаджень сіл і оцінка їх стану дасть можливість скласти плани реконструкції та створення скверів, лісопарків, лугопарків,інших зелених зон з використанням рослин, стійких до екологічних та природних умов.

         Сприятиме  поліпшенню здоров?я мешканців населених пунктів Новослобідської сільської ради, підвищенню культури поводження населення з зеленими насадженнями.

         Створення широкої мережі зелених зон з дитячими та спортивними майданчиками дасть змогу вирости майбутнім поколінням більш здоровими та фізично розвиненими.

 

Секретар сільської ради                                              О.А. Мірошнікова

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь