Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Кожній дитині потрібна родина

Дата: 23.03.2020 10:05
Кількість переглядів: 331

Фото без опису

Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики. Відповідно до нормативних законодавчих актів, як міжнародних так і державних дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні. Але, на жаль, є діти, які не можуть проживати з рідними батьками. Саме для таких дітей необхідно розвивати альтернативні форми сімейного виховання. Реформа деінституціалізації спрямована на те, щоб кожна дитина виховувалася у благополучній родині. Наша держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку. Сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, патронатна сім’я. Хотілось би трохи детальніше зупинитись на кожній формі сімейного виховання.

При усиновленні дитина стає повноправним членом родини, за рішенням суду отримує прізвище нових батьків. Дотримується конфіденційність — таємниця усиновлення. Родина отримує виплату як при народженні, якщо дитина маленька, можна також оформити декретну відпустку. Для того, щоб усиновити дитину, не потрібно збирати велику кількість документів. Необхідні: довідка про стан здоров’я батьків, довідка про несудимість, акт обстеження житлових умов та документи на житло, або довідка про склад сім'ї, довідка про доходи. Рішення про усиновлення приймає суд.

Така форма виховання як опіка передбачена переважно для родичів. У цьому випадку за дитиною зберігається її статус, дитина користується усіма пільгами, але не можна змінювати прізвище, ім’я, по-батькові. Опікун отримує виплату на цю дитину - держава сплачує два прожиткових мінімуми на дитину відповідного віку (близько 4 тис. грн.). Дитина залишається на обліку у службі у справах дітей, як дитина-сирота, або позбавлена батьківського піклування.

У прийомну сім’ю можна взяти від 1 до 4 дітей. Батьки, які виявили бажання створити прийомну сім’ю, повинні пройти триденне навчання у обласному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Сім’я отримує виплату — два прожиткових мінімуми на дитину відповідного віку. Крім того прийомним батькам держава виплачує 35% від суми виплат на дітей у вигляді зарплатні.

У дитячий будинок сімейного типу можна взяти від 4 та більше дітей. Загальна чисельність дітей у сім’ї не може перевищувати 10 разом із своїми рідними. Дитячий будинок сімейного типу потребує більш серйозної житлової бази — або у родини є таке житло, або місто повинно надати таке житло. Вже другий рік в Україні діє програма, згідно з якою держава пропонує субвенцію на будівництво чи придбання житла відповідної площі для створення будинків сімейного типу.

При створенні патронатної сім’ї один з батьків повинен бути безробітним. Патронатний вихователь проходить навчання (мама або тато), а також та людина, яка буде його помічником (хтось із членів сім’ї). Перелік документів такий же, як і для інших форм сімейного виховання. Обов’язкова умова — досвід виховання власних дітей.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років, одночасно влаштовані можуть бути тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім'ї на термін до 3-х місяців, але в окремих випадках термін перебування дитини в патронатній сім'ї може бути подовжений до 6 місяців.

Патронатному вихователю гарантована достойна оплата послуг, допомога та професійна підтримка фахівців соціальної сфери. Оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя визначена Кабінетом Міністрів України. Соціальні виплати на дітей, влаштованих під патронат, становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми складає 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи.

Якщо Ви хочете усиновити дитину, взяти під опіку, піклування, стати прийомною сім’єю, створити дитячий будинок сімейного типу, патронатну сім’ю звертайтеся в службу у справах  дітей  Новослобідської сільської ради за адресою: Сумська область, Путивльський район , село Мінакове, вулиця Садова 63, телефон (0542) 54520.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь