A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

"Спадщина в період карантину"

Дата: 28.04.2020 16:18
Кількість переглядів: 1350

Як отримати спадщину в період карантину?

На даний час наша країна опинилася в дуже тяжкій ситуації. І всі незручності з якими зіштовхнулася людина є дуже актуальними і це те на, що потрібно звертати увагу, щоб додаткові обов’язки та певні обмеження які покладено на громадянина України не були тягарем. На сьогодні час дуже сильно змінився формат отримання деяких звичних для нас послуг виключенням не є питання прийняття спадщини.

Як працюють нотаріуси під час карантину

Станом на 16 квітня жодних обмеженнь щодо вчинення нотаріальних дій державними та приватними нотаріусами під час карантину немає тільки рекомендації Міністерства юстиції України що включають в себе:

- здійснення прийому громадян виключно за умови крайньої необхідності для вчинення невідкладних нотаріальних дій за попереднім записом в телефонному або онлайн режимі;

- максимально обмежити особистий прийом та не допускати скупчення великої кількості людей біля нотаріальної контори;

- надання консультацій та роз’яснень що стосуються питань вчинення нотаріальних дій має відбуватись дистанційно за допомогою засобів телефонного зв’язку або в онлайн режимі.

Чи відтерміновано дату отримання спадщини у зв’язку із введенням карантину

Згідно Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” зазначено, що з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Але нажаль це не стосується вчинення нотаріальних дій, в тому числі, і тих, що пов’язані з можливим пропуском передбачених законодавством строків (наприклад, оформлення спадщини).

Отримати спадщину в період карантину можна в декілька етапів:

1. Подати заяву про прийняття спадщини протягом 6 місяців з моменту її відкриття (тобто з моменту смерті особи або на момент оголошення особи померлою).

В умовах карантину дане питання можна вирішити наступними способами:

- заява про прийняття спадщини спадкоємцем подається особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини;

- заява про прийняття спадщини надсилається нотаріусу поштою, підпис спадкоємця на якій засвідчено нотаріусом ( наприклад. Місцем відкриття спадщини є Харківська область, а ви мешкаєте у Сумській то під час карантину ви маєте право засвідчити свою заяву про прийняття спадщини у будь-якого нотаріуса за своїм місцем проживання та все посвідчену заяву надіслати поштою бажано щоб у вас зберігся чек про відправку такого повідомлення з описом до нотаріуса за місцем відкриття спадщини у Харківській області.

Також варто знати, що коли спадкоємець подає заяву особисто, днем прийняття спадщини буде день подання такої заяви нотаріусу. Що стосується Заява про прийняття спадщини, що надійшла поштою то строк її подання обчислюється з дня її відправлення. Тож якщо якщо ваша заява надійде до нотаріуса після спливу строку, вона буде вважатись такою, що отримана вчасно.

Документи, які потрібні для того щоб оформити спадщину:

  • свідоцтво про смерть спадкодавця;

  • довідка про останнє місце проживання спадкодавця на момент смерті

  • документ, що завсідчує особу спадкоємця;

  • заповіт (якщо він наявний)

  • документи що підтверджують родинні зв’язки – це може бути свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження ( якщо вступають в спадщину за законом.

2.  Отримання свідоцтва про право на спадщину після спливу 6 місяців з дня відкриття спадщини:

- свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом за заявою спадкоємців, які забажали прийняти спадщину, кожному з них окремо із визначенням прізвища, імені, по батькові та часток у спадщини інших спадкоємців.

- законодавством України строк для звернення спадкоємцями за отриманням свідоцтва про право на спадщину не обмежено.

Куди звертатися та що робити коли спадкоємцем пропущен строк прийняття спадщини?

Якщо строк для прийняття спадщини був пропущен з поважних причин, то спадкоємець може звернутися до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини. Але беручі до уваги ситуацію яка склалась на даний момент карантин не є поважною причиною для прийняття спадщини, оскільки нотаріуси продовжують працювати і у них немає прямого обмеження щодо вчинення нотаріальних дій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь