A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Спалювання сухої трави: загрози і покарання

Дата: 28.10.2020 08:28
Кількість переглядів: 831

Спалюючи сухі залишки рослинності, люди часто не замислюються над тим, до яких наслідків це може призвести. А загрози чималі і пов’язані вони не лише з забрудненням ґрунтів чи загибеллю тварин і птахів, які гніздяться у траві, а перш за все мають шкідливий вплив на здоров’я і життя людей.

Щоб вплинути на свідомість людей щодо дбайливого ставлення до навколишнього середовища, 13 квітня цього року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу)», а від 17 квітня 2020 року в Україні почав діяти закон № 556-ІХ «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою збереження навколишнього середовища».

Закон суттєво підвищує розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

 

  1. Забруднення атмосферного повітря шкідливим для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами, відходами, якщо це створило небезпеку, каратиметься штрафом від тисячі восьмисот до трьох тисяч шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 30 600 грн до 61 200 грн)  або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк.

  2. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів. Уздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншими загальнонебезпечним способом передбачено штраф від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 91 800  грн до 153 000 грн) або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

  3. Порушення ж вимог пожежної безпеки в лісах тягтиме за собою накладання штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 530 грн до 4 590 грн) і на посадових осіб – від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 4 590 грн до 15 300 грн).

  4. Випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків, опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених, тягне за собою накладання штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 060 грн до 6 120 грн) і на посадових осіб – від дев’ятисот до тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 грн 21 420 грн).

  5. Вчинення тих самих дій в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягтимуть за собою накладання штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6 120 грн до 12 240 грн) і на посадових осіб – від тисячі двохсот шістдесяти до тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21 420 грн до 36 000 грн). 

 

Не спалюйте, будьте свідомими та відповідальними за свої вчинки, які впливають на екосистему!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь