A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

16 днів проти насильства

Дата: 19.11.2020 11:41
Кількість переглядів: 358

 

16 днів проти насильства

 

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Міжнародна кампанія «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Акція в Україні стартувала днями – 25 листопада в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.

Нажаль люди дуже помиляються якщо під домашнім насиллям вважають лише побої. Раніше тільки за такі прояви "любові" можна було покарати домашнього кривдника. Зараз же домашнє насильство визначає  будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування по відношенню до людини, якщо вони порушують її конституційні права і свободи, наносять моральну шкоду або шкоду фізичному чи психічному здоров`ю.

Хто є жертвами домашнього насилля?

Якщо раніше під домашнім насильством вбачались непорозуміння у подружжі, то коло осіб розширили. До нього відносять колишнього чоловіка або дружину, громадянські шлюби (спільне проживання без реєстрації). Також розширили і коло осіб, яких визнають кривдниками: прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі.

Дитина ж вважається жертвою і коли вона зазнала насилля, і навіть якщо стала його свідком.

 Хто допоможе, якщо кривдник живе разом з жертвою?

Закон України « Про запобігання та протидію домашнього насилля» передбачає відокремлення кривдника від жертви. Для цього є терміновий заборонний і обмежувальний приписи.

Заборонний припис терміново виносить поліція. Строк дії його 10 днів, але він може бути продовжити через суд до півроку. Обмежувальний припис діє від 1 до 6 місяців, і його видає суд. Припис означає, що кривднику забороняють перебувати в місці спільного проживання, навіть якщо це його помешкання, обмежують спілкування із постраждалими, забороняють наближатися на певну відстань до їх роботи, місця проживання.

Також згідно з цим  законом розширили коло тих установ, хто повинен реагувати на випадки домашнього насилля. Це можуть бути: центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, прокуратура, уповноважені з питань пробації, суди і поліція.

Чи можуть за домашнє насилля потрапити до в’язниці?

Зараз  законом передбачена адміністративна чи кримінальна відповідальність.

За кожен з  видів насильства передбачена різна відповідальність.

Якщо все  узагальнити, то покарання можуть бути такі як: громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на термін до шести місяців, обмеження волі на термін до п’яти років або позбавлення волі на термін до двох років.

Позбавлення волі може чекати кривдника за систематичне насильство, за насильство щодо дітей, особливо малолітніх.

Куди звертатися за допомогою, якщо стали жертвою домашнього насильства?

1) Викличте поліцію за номером 102.

2) Зателефонуйте на Національну "гарячу лінію" за номером телефону: 0 800 500 335 або з мобільного 116 123.

3) Якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства і потребуєте медичної допомоги, одразу звертайтесь до лікарні чи поліклініки. Звідти інформацію передадуть до поліції.

4) Зверніться до центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Там фахівці нададуть психологічні консультації: вул. Першотравнева, 84, м. Путивль.

5) Якщо у сім`ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей: вул.  Першотравнева, 84, м. Путивль

6) Юридичні консультації і безоплатну правову допомогу ви зможете отримати у Бюро правової допомоги: пр. Іоанна Путивльського,46 м. Путивль

 

З повагою Путивльське бюро правової допомоги

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь