A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Центр зайнятості інформує

Дата: 20.11.2020 08:26
Кількість переглядів: 312

Головне завдання кожного фахівця – знайти для людини роботу

 

Директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний провів селекторну нараду, в якій взяли участь його заступники, директори Сумського міського та Конотопського міськрайонного центрів зайнятості та філій, начальники відділів обласного центру зайнятості.

В. Підлісний детально проаналізував сучасний ринок праці Сумщини, відзначив, що у своєрідному трикутнику «безробітний – служба зайнятості - роботодавець» не повинно існувати дрібниць. Успіх взаємодії залежить від кожного без винятку спеціаліста. Зусилля слід спрямовувати на одне: якнайшвидше знайти роботу людині, яка тимчасово переживає негаразди, що змусили її звернутися до служби зайнятості та зареєструватися як безробітний.

- Аби допомогти безробітному, в арсеналі служби зайнятості є багато важелів, - зауважує В. Підлісний. – Чи всі вони ефективно використовуються у повсякденній діяльності центрів зайнятості та філій?

Доповідач критично оцінює роботу тих фахівців у районах, які мають найнижчі показники з працевлаштування. Цифрами та фактами він довів, що резерви у цьому напрямку є, їх необхідно послідовно і цілеспрямовано втілювати у практику.

Обласна служба зайнятості, за словами В. Підлісного, за час свого існування довела незаперечний факт: вона є серйозним і результативним гравцем на ринку праці регіону. Тому, підкреслив він, ніхто не дає нам права знижувати планку вимог.

Ринок праці Сумщини, як живий організм, має тенденції до суттєвих змін. Скажімо, за 10 місяців нинішнього року послугами служби зайнятості скористалися 43,1 тис. безробітних. Це на 14% більше, ніж на торішню дату.

Допомогу по безробіттю отримували 38,3 тис. осіб. (+ 25% до 10 міс. 2019). Використано коштів на допомогу 511 млн грн. (+53%, 334 млн грн. за 10 міс. 2019). Працевлаштовано – 16,4 тис. осіб. (-32,7% до 10 міс. 2019).

Тут далася взнаки пандемія коронавірусу. Працевлаштовано майже на 8 тисяч менше людей, бо роботодавці подали на 10 тисяч менше вакансій. Хоча за період карантину за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 12,3 тис. громадян, найбільше у жовтні – 2,4 тис. осіб. 4,2 тис. роботодавців області подали інформацію щодо потреби у працівниках.

За словами директора Сумського обласного центру зайнятості Володимира Підлісного, за час пандемії здійснено низку заходів для допомоги бізнесу. У приклад він навів надання 100 мільйонів гривень допомоги малому та середньому бізнесу.

- Критична ситуація з пошуком роботи на селі, - говорить директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний. – Справа в тому, що тут катастрофічно зменшується кількість жителів, тому нашими послугами скористалися майже на 7% менше селян, ніж на цю дату минулого року. Тривожним для нас також є збільшення кількості тих, хто перебуває на обліку в центрах зайнятості, маючи вищу освіту. Їх цього року збільшилося на 3,2% і на сьогодні вони становлять 50,4% від загальної кількості безробітних. Збільшується безробітних жінок. Їх від загальної кількості зареєстрованих – до 63%.

Порівняно з 1 листопада 2019 року збільшилося навантаження на одну вакансію. Сьогодні на робоче місце претендує 9 чоловік, торік – 5. Зате з 5,5 тис. до 6,3 тис. грн зросла «ціна» вакансії. При цьому середній розмір допомоги по безробіттю у листопаді 2019 складав 2954 грн, нині – 3246.  

Цьогоріч найбільше людей знайшли роботу у сільському господарстві (майже третина всіх працевлаштованих), у сфері торгівлі, переробній промисловості, державному управлінні та обороні, освіті, постачанні електроенергії, охороні здоров’я, транспорті.

Сьогодні в області найбільш затребувані водії, швачки, продавці продовольчих товарів, машиністи котельної, електромонтери, кухарі, вантажники, слюсарі-ремонтники, токарі, оператори котельної підсобні робітники.

 

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь