A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ПІДПРИЄМСТВА, УСТАНОВИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ МАЮТЬ ОБСЛУГОВУВАТИ СПОЖИВАЧІВ ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ

Дата: 15.01.2021 14:38
Кількість переглядів: 232

16 січня набирає чинності стаття Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», основною вимогою якої є використання української мови під час обслуговування споживачів. Тож усі надавачі послуг зобов'язані обслуговувати та надавати інформацію в Україні українською мовою

Згідно зі статею 30 цього Закону, підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів (крім випадків, встановлених частиною третьою цієї статті), здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

Інформація про товари та послуги на території України надається державною мовою, з урахуванням особливостей, визначених у статті 33 цього Закону.

Виробники (виконавці, продавці) в Україні всіх форм власності надають споживачам інформацію про вироби (товари), роботи чи послуги державною мовою. Така інформація може дублюватися будь-якою іншою мовою.

У разі, якщо крім державної інформація про товари та послуги надається також іншими мовами, обсяг інформації українською не може бути меншим за встановлений Законом про захист прав споживачів обов’язковий обсяг.

Нововведення можуть торкнутися кожного українця, який користується будь-якими послугами чи купує будь-які товари.

Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом КРЕМЕНЕМ, Секретаріатом Уповноваженого спільно з громадськістю проводиться інформаційна та роз’яснювальна робота щодо застосування державної мови у визначених законом сферах, права та обов’язки громадян та інших суб’єктів, які виникають у зв’язку з цим.

У рамках спільної ініціативи Уповноваженого із захисту державної мови та громадської спільноти «Мова об`єднує!», на замовлення ГО «Український світ» виготовлено інформаційні матеріали (відеоролики, аудіоролик, постери) з метою поширення їх в якості соціальної реклами центральними та місцевими телеканалами, радіостанціями, популярними інтернет-ресурсами, а також усіма зацікавленими інституціями і громадянами у доступний для них спосіб.

Зокрема, героями  чотирьох соціальних відеороликів про законне право на обслуговування державною мовою стали відомі українські актори Ірма ВІТОВСЬКА та Юрій ДЯК, актор і режисер Ахтем СЕІТАБЛАЄВ, лідер гурту «Kozak System» Іван ЛЕНЬО.

Ролики можна знайти за посиланням: https://mova-ombudsman.gov.ua/reklama-16-sichnya та на youtube-каналі Сумської облдержадміністрації: https://www.youtube.com/channel/UCG7v_jkz2vm8j0nKoTf7MIQ

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» дивіться за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2704-19#n263


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь