A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Напередодні Нового року українці святкують Щедрий вечір (Щедру кутю)

Дата: 13.01.2021 06:09
Кількість переглядів: 267

Увечері 13 січня, напередодні Нового року за старим стилем, українці традиційно святкують Щедрий вечір (Щедру кутю) або ще свято Меланки. До нього готують щедрий святковий новорічний стіл. Вдруге протягом зимових свят вариться кутя, але вже скоромна, а на столі мають переважати м'ясні страви – ковбаси, смажене м'ясо, печеня тощо. До багатого столу готують також млинці, пироги з сиром, м'ясом, вареники зі сметаною.

Специфічними складовими традиційного українського новоріччя були величальні обходи й поздоровлення (щедрування, засівання), ритуальний обмін вечерею, обряди та ігри з масками («Маланка», «Коза») та ін. Деякі з них широко побутують й донині.

" Водіння Кози"– давній звичай традиційного народного українського Нового року, який донині зберігся в селі Бунякине . Як тільки починає смеркати, групи щедрувальників, здебільшого молодь, роблять так звані величальні новорічні обходи і поздоровлення по хатах, під час яких піснями славлять господарів, бажають їм здоров'я й достатку на весь рік, за що й отримують щедру нагороду.

Центральним моментом сакрального дійства є танок звіроподібної істоти, її «вмирання» і «воскресіння», які позначали круговорот часу, настання Нового року і пробудження природи. Аграрно-магічна спрямованість обходів з «Козою» яскраво розкривається в тексті пісні, де в образах малюється картина майбутнього щедрого врожаю:

Де коза ходить, там жито родить,
Де не буває, там вилягає.
Де коза ногою, там жито копою,
Де коза рогом, там жито стогом....

Щедрують, водять Козу, Меланку з музикою, танцями, пантомімою, обрядовими іграми з масками до півночі, оскільки наступав Новий Рік, а позаяк закінчувався Щедрий вечір.

На останній стадії свого існування обряд «Коза» втратив первісне магічне значення і перетворився на пародійно-гумористичну народну виставу.

Ще один давній звичай цього дня – засівання (посипання).

У перший день нового року дорослі й діти, переважно чоловічої статі, ходили від хати до хати, символічно засіваючи хлібні зерна і бажаючи господарям щастя, здоров'я, щедрого врожаю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь