Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Платники можуть звернутися за списанням сум недоїмки з єдиного внеску

Дата: 08.02.2021 09:17
Кількість переглядів: 265

Платники можуть звернутися за списанням сум недоїмки з єдиного внеску

Начальником Головного управління ДПС у Сумській області Наталією Кіяшко надано  коментар для ЗМІ щодо можливостей списання сум недоїмки з єдиного внеску.

Так,  відповідно до Закону України від 04 грудня 2020 року № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» (далі – Закон № 1072) подовжуються процедури, передбачені при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені.

До 1 березня 2021 року платники можуть звернутися за списанням.

Запрошуємо платників податків скористатися наданою можливістю!

Також Закон № 1072 врегулював питання списання недоїмки  з єдиного внеску тих платників, які звернулися із заявами про списання  до 31 серпня 2020 року, але їх діяльність як суб'єктів підприємницької діяльності на момент звернення вже була припинена в періоді з 1 січня 2017 року до 3 червня  2020 року. Таким платникам не потрібно звертатися із заявою повторно, контролюючі органи здійснять списання на підставі документів, які були подані раніше.

            Довідково: кількість платників податків, які мали право звернутися з заявами про списання заборгованості з ЄСВ складала 2,5 тис. підприємців на суму заборгованості 36,7 млн гривень. Із заявами звернулися 463 СГД, які мають заборгованість у сумі   9,1 млн гривень. Відмовлено у списанні 29 СГД (сума 0,6 млн гривень). Проведено списання 321 боржнику на суму заборгованості 6,9 млн гривень. 113 СГД - боржників (сума 1,6 млн гривень) перевіряється.

 

Інформаційна довідка щодо стану надходжень до бюджету у січні 2021 року

Згідно повідомлення  пресслужба Державної податкової служби України позитивні тенденції наповнення державного бюджету продовжуються у 2021 році – це результати роботи щодо детінізації, розпочатої ДПС у травні 2020 року.

Надходження до бюджету перевищують не тільки визначені індикативи, а і зростають рік до року.  При чому зростання надходжень відбувається порівняно з початком 2020 року, коли економіка та ДПС працювала на повну потужність без карантинних обмежень.

Так, за січень 2021 року  при очікуваних надходженнях – 29,9 млрд грн., фактичні надходження склали 33,3 млрд грн.,  додатково надійшло 3,4 млрд гривень. В порівнянні з  минулим роком додаткові надходження - 10,9 млрд грн, або у 1,5 рази більше. 

У т.ч. ПДВ (за січень): очікувані – 13,4 млрд грн; фактично – 16,3 млрд грн. додаткові надходження 2,9 млрд грн, або збільшення на 21,7 відсотків. В порівнянні з  минулим роком  більше на 9,4 млрд грн, або у 2,4 раза більше. 

Відшкодування ПДВ у січні становить 13,0 млрд грн (за оперативними даними).

 

Надходження від Сумщини до державної казни 

Начальник Головного управління ДПС у Сумській області  Наталія Кіяшко надала коментар для ЗМІ  щодо сплати зборів та платежів  до Державного бюджету платниками податків Сумщини.

Головним управлінням ДПС у Сумській області у січні 2021 року забезпечено збір до Державного бюджету в сумі 730,8 млн гривень, що більше збору за відповідний період минулого року на 140,8 млн грн, або на 23,9 відсотка.

Приріст надходжень відбувся з: податку на доходи фізичних осіб (110,2 млн гривень, приріст -  7,2 млн гривень, або 7,0 відсотків); військового збору (29,7 млн гривень, приріст - 1,9 млн гривень, або 6,7 відсотка); податку на додану вартість (375,9 млн гривень, збільшення на 145,4 млн гривень або на 63,1 відсотків); акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (приріст склав 0,6 млн гривень, або на 42,8 відсотків).

 

ДПС у січні опрацьовано 4 млн розрахункових документів

З 1 січня 2021 року в Україні у зв’язку з врегулюванням територіального устрою відповідно до вимог постанови «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 № 807-ІХ, прийняттям Закону України «Про Державний Бюджет України на 2021 рік» та внесенням змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»: введені в дію 183 тисячі нових бюджетних рахунків у розрізі територіальних громад для зарахування надходжень до державного та місцевого бюджетів; змінені бюджетні рахунки за окремими кодами класифікації доходів бюджету; відкриті нові небюджетні рахунки для зарахування єдиного внеску.

Інформація щодо реквізитів бюджетних та небюджетних рахунків була розміщена в електронному кабінеті платників, на вебпорталі ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» (https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/) та в Центрах обслуговування платників.

Зазначені процеси призвели до значного збільшення бюджетних рахунків та відповідної інформації про надходження платежів від Казначейства. Органами ДПС у січні поточного року опрацьовано 4 млн розрахункових документів про сплачені суми податків на нові бюджетні рахунки та 2 млн розрахункових документів про сплату єдиного внеску.

Враховуючи великий обсяг масиву даних відображення сплачених сум в Електронному кабінеті відбувається поступово датою фактичного перерахування платниками сум до відповідного бюджету та / або фондів. При цьому пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату не застосовуються.

 

Оподаткування дивідендів у 2021 році

З 1 січня 2021 року набрала чинності нова редакція пп. 14.1.49 ПКУ, за якою дивіденди – платіж, який здійснює юридична особа, в т. ч. емітент корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Для цілей оподаткування до дивідендів прирівняні за операціями з нерезидентами, що належать до категорії зазначених у пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, а саме:  платежі у негрошовій формі, що здійснюються юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв'язку з розподілом чистого прибутку;  суми доходів у вигляді платежів за цінні папери (корпоративні права), які виплачують на користь нерезидента у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;  вартість товарів ((робіт, послуг), крім цінних паперів та деривативів), що придбаваються у нерезидента у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»; сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), які продаються нерезиденту у контрольованих операціях у порівнянні з сумою, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;  виплати в грошовій або негрошовій формі, яку здійснюються юридичною особою на користь її засновника та/або учасника – нерезидента України у зв'язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу юридичної особи у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь