A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ПРИПИНЕННЯ СТРОКУ ДІЇ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ТА ЩО РОБИТИ, КОЛИ СТРОК ДІЇ ЗАКІНЧИВСЯ

Дата: 04.03.2021 08:20
Кількість переглядів: 3328

Фото без описуПРИПИНЕННЯ СТРОКУ ДІЇ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ТА ЩО РОБИТИ, КОЛИ СТРОК ДІЇ ЗАКІНЧИВСЯ

Строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років або бути меншим за 7 років (щодо земель сільськогосподарського призначення).

Дата закінчення дії договору оренди обчислюється від дати його укладення. Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації такого права.

Договір оренди землі припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки через суспільну необхідність у порядку, встановленому законом;

- поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

- смерті фізичної особи-орендаря (не орендодавця), засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 ЗУ «Про оренду землі», від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки;

- ліквідації юридичної особи-орендаря;

- відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;

- набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці;

- припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійного договору (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства/концесії).

Договір оренди землі також може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї зі сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов’язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеному статтею 148-1 Земельного кодексу України.

На вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 ЗУ «Про оренду землі» та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

У разі розірвання договору оренди землі за погодженням сторін кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків.

Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, що належно виконував обов’язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк, тобто поновлення договору оренди землі. Це передбачено ст. 33 Закону України № 161-XIV «Про оренду землі».

Якщо орендар бажає скористатися своїм переважним правом на укладення договору оренди з тим же орендодавцем, він повинен повідомити про це орендодавця не пізніше, ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

В свою чергу, орендодавець має право прийняти або відхилити пропозицію орендаря.

Якщо договір містить умову про його поновлення після закінчення строку, на який його укладено, цей договір поновлюється на такий самий строк і на таких самих умовах. Це передбачено ст. 126 1 Земельного Кодексу України.

Сторона договору, яка бажає скористатися правом відмови від поновлення договору, не пізніш як за місяць до дати закінчення дії такого договору подає до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.

Таким чином, якщо орендар не бажає поновлювати договір оренди, він має не пізніше, ніж за місяць (а краще - не пізніше, ніж за два місяці) до закінчення строку дії договору оренди землі письмово поштою повідомити орендаря про небажання продовжувати договірні відносини. А також не пізніше, як за місяць до дати закінчення дії такого договору, подає до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.

Якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди та протягом одного місяця після закінчення строку договору не буде листа-повідомлення орендодавця про заперечення проти поновлення договору оренди землі, то договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, що були передбачені договором. Але за умови укладання додаткової угоди.

Відмову або зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі можна оскаржити в суді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь