Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ЩО РОБИТИ БАТЬКАМ, ЯКЩО ДИТИНА ЗНИКЛА: ЧІТКЕ КЕРІВНИЦТВО ДІЙ ВІД КОНОТОПСЬКИХ ПРАВООХОРОНЦІВ

Дата: 14.03.2021 19:26
Кількість переглядів: 427

Фото без описуРадимо знати цей алгоритм всім батькам 

За словами інспектора з комунікації Конотопського районного відділу поліції Наталії Сохань, зазвичай причини можуть бути будь-які: проблеми в школі, непорозуміння з батьками, можливі навіть сумнівні знайомства в інтернеті.

Якщо раніше середній вік втікачів був від 13 до 15 років, то на сьогодні це діти 7-10 років.

Що робити, якщо дитина загубилася? Одразу починати пошуки

Коли зникає дитина, то ніякого “правила 3 доби” не існує. Якщо ви зрозуміли, що ваша дитина зникла, то в першу чергу потрібно звертатися в поліцію. Обов'язково потрібно записати реєстраційний номер вашої заяви і телефон співробітника, який займатиметься вашою справою.

Вам потрібно представникам поліції повідомити наступні дані:

????Ім’я дитини та її вік;

????Проживання та місце навчання;

????Приблизний час зникнення.

Якщо ваша дитина не прийшла додому в призначений час, і додзвонитися йому ви не можете, почекайте годину і починайте пошуки. Не потрібно соромитися телефонувати всім, хто може бути причетний до дитини.

Потрібно згадати, у що дитина була одягнена сьогодні. Знайдіть саме нове фото. Всі ці відомості потрібно передати представникам поліції та волонтерів, які будуть допомагати.

ПОТРІБНО ЗРОБИТИ ЗАПИТ ДАНИХ ПРО ДЗВІНКИ З ТЕЛЕФОНУ ДИТИНИ

Потрібно одразу ж запросити дані про дзвінки, куди дитина телефонувала протягом дня, або останні її дзвінки. Якщо у вас є можливість відстежити останнє місцеперебування дитини, це може значно полегшити пошук, тому радимо увімкнути дану функцію прямо зараз.

Здебільшого дуже хибне поняття, що батьки зможуть відстежити телефон дитини через поліцію, адже це не зовсім так. Відповідно до законодавства співробітник поліції, щоб відстежити номер зниклого, повинен звертатися із запитом до суду. За цей час телефон у людини розряджається і знайти його стає набагато складніше.

У тому випадку, якщо у дитини немає телефону, придбайте для нього годинник з GPS.

Якщо ваша дитина підліток, то представники правоохоронних органів можуть запросити у вас надати листування або дані з його комп’ютера.

Також потрібно перевірити, чи не пропали гроші, чи можливо зникли якісь речі.

ЧИМ БІЛЬШІЙ КІЛЬКОСТІ ЛЮДЕЙ ВИ МОЖЕТЕ ЗАТЕЛЕФОНУВАТИ, ТИМ КРАЩЕ

Потрібно телефонувати всім, хто може хоч щось знати: однокласникам, вчителям, друзям, родичам, тренерам, репетиторам.

Буває, що дитина випадково опиняється у незнайомому районі і злякавшись, може піти туди, де ви колись були в гостях, наприклад до вашої подруги.

Пам'ятайте, що саме ваша родина і друзі — найголовніші учасники пошуку, підключайте всіх. Не забувайте, що вдома повинен хтось залишитися, на випадок, якщо зникла дитина повернеться.

РОЗПОВІДАТИ ПОТРІБНО ВСЕ ТА НЕ ПРИХОВУВАТИ ДРІБНИЦЬ

Дуже важлива в таких випадках саме правда, і про свої сімейні стосунки, і про стосунки з дитиною. Якщо дитина відбувала ваше покарання і ви в поривах гніву вказували на двері, а згодом вона зникла, то про це обов'язково потрібно повідомити.

Саме правдива інформація потрібна для прискорення пошуку. Волонтери ніколи не передають особисті подробиці третім особам і ЗМІ.

Якщо зникла маленька дитина і це сталося поруч з будинком, варто ретельно обшукати всі затишні куточки: комори, балкони, шафи, підвали, прилеглі дитячі майданчики, а також місця, в які ви зазвичай з ним ходите. Це може здатися безглуздим, але іноді батьки по 2 години шукають дитину, яка спокійно гойдається на гойдалках на улюбленому дитячому майданчику.

НЕ ПОТРІБНО РОЗМІЩУВАТИ ОРІЄНТУВАННЯ САМОСТІЙНО

Можливо, й таке, що дитина побачивши орієнтир на себе, навмисно тікає ще далі. Не можна публікувати свій особистий номер телефону і вступати в токсичне листування в соціальних мережах.

Ваш номер повинен бути лише у працівників поліції. Ні в якому разі не можна публікувати номер в оголошеннях, адже можуть бути не потрібні дзвінки від людей, яким зовсім байдуже, і у них на меті зовсім не гарні дії.

У нестабільному емоційному стані відрізнити помилкові свідчення від правдивих дуже важко.

ЗНИКНЕННЯ У ГРОМАДСЬКИХ МІСЦЯ І ТОРГОВИХ ЦЕНТРАХ

Якщо ваша дитина зникла в торговому центрі або в іншому громадському місці, відразу звертайтеся в службу охорони, щоб вони блокували всі виходи і входи у будівлю та допомогли з пошуками. Не нехтуйте можливістю по гучномовцю звернутися до дитини.

ЗНИКНЕННЯ У ЛІСІ ТА НА ПРИРОДІ

Якщо у дитини з собою є мобільний, потрібно уникати довгих розмов, щоб телефон не розрядився. Адже за ним рятувальники можуть визначити місцеперебування зниклого.

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ВИ САМІ ПОБАЧИЛИ, ЩО ДИТИНА ЗАГУБИЛАСЯ

Дитина одна, і вона плаче. По-перше, потрібно заспокоїти її та вияснити, що трапилося, з ким з дорослих вона тут. У дитини може бути великий страх, і при цьому вона мовчатиме, але не намагайтеся дитину відводити з того місця, де ви її знайшли. Ні в якому разі тепер не залишайте дитину саму. Потрібно попросити ще одного дорослого перехожого допомогти звернутися до поліції

Пам'ятайте, що батьки можуть повернутися за дитиною в те саме місце, де ви її знайшли.

Не передавайте дитину ніяким стороннім особам. Якщо хтось називає себе мамою дитини, переконайтеся в тому, що дитина дійсно знає цю людину. Потрібно попросити дитину дістати з кишень вміст, можливо там є записка з телефонами батьків (але не обшукуйте кишені самостійно).

ДИТИНА ПЛАЧЕ І ЇЇ КУДИСЬ ТЯГНЕ ДОРОСЛИЙ

Не спішіть і намагайтеся оцінити ситуацію. Нерідко цією людиною насправді виявляється батько дитини, а не викрадач. Будьте готові до агресії та невдоволення з боку дорослого, але не бійтеся виглядати безглуздо і не залишайтеся байдужими: ви можете врятувати дитині життя.

Більшість викрадень здебільшого відбувається прямо на очах у байдужих дорослих. Запитайте дитину про те, чи потрібна йому допомога і чи він знає цієї людини. І далі дійте за обставинами.

ЩЕ РАЗ ПРО ПРОФІЛАКТИКУ

Обов'язково розмовляйте зі своєю дитиною. Навчіть дитину кричати. Краще розіграйте за ролями, інакше дитина не запам'ятає. Ви — в ролі чужого дядька, тітки, незнайомого старшої дитини — хапаєте його, а він повинен кричати щосили.

Так само програвайте ситуації, коли незнайома людина намагається обманом викрасти дитину («тебе чекає мама», «я мамин друг», «підемо погодуємо кошеня» і т.д.). У дитини має сформуватися стійка модель поведінки з незнайомцями: відповідати відмовою на будь-яку пропозицію.

Дитина має знати напам'ять імена і телефони своїх батьків. Покладіть записку з цими відомостями дитині в кишеню.

ПАМ'ЯТАЙТЕ, ЩО ДОВІРЧІ ВІДНОСИНИ ЗІ СВОЇМИ ДІТЬМИ - КРАЩИЙ МЕТОД ПРОФІЛАКТИКИ. БЕРЕЖІТЬ СВОЮ СІМ'Ю!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь