A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Як шукали роботу для безробітного служба зайнятості Сумщини та приватні агентства?

Дата: 17.03.2021 15:05
Кількість переглядів: 309

Фото без опису

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», суб’єкти господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, інформують службу зайнятості про працевлаштованих ними осіб шляхом подання звітності. Торік звітність до Сумської обласної служби зайнятості надали 58 приватних агентств, з них 15 фактично здійснювали діяльність.

За словами директора Сумського обласного центру зайнятості Володимира Підлісного, минулого року приватні агентства працевлаштували 1933 чоловік. Серед працевлаштованих в Україні жінки становили 25%, чоловіки – 75%. 33% - у віці до 35 років, 30% - 35-45 років, 37% - понад 45. 15% мали вищу освіту, 64% - професійно-технічну, 21% - повну загальну.

Найбільш поширені професії, за якими громадяни отримали роботу, - вантажники, підсобні робітники, продавці продтоварів, доглядачі, водії, бухгалтери, прибиральники службових приміщень. З них 7% отримували мінімальну зарплату, 91% – від 5 до 15, 2% - від 15 до 25 тис. грн.

Із загального числа 98% працевлаштовані у Сумах та 2% у Сумському районі. Із направлених на роботу в Україні до інших роботодавців 99% - становили мешканці міст, 1% - жителі сільської місцевості.

69% направлених на роботу до іншого роботодавця здійснювали свою діяльність у термін до 6 місяців, 25% - від 6 місяців до року та 6% - понад рік.

87% отримували зарплату у мінімальному розмірі, 13% - від 5 до 15 тис. грн. 98% направлених на роботу до інших роботодавців - у м. Суми.

Цікава статистика щодо працевлаштування громадян України за кордоном. Переважна більшість громадян (91%) працевлаштована Сумським міським центром зайнятості. Найбільший потік - до Польщі (768 осіб). Із працюючих за кордоном 59% чоловіки. Мешканці міст - 95%. 45% – особи до 35 років; 37% - від 36 до 45; 18% - понад 45. 19% мали вищу освіту, 44% - професійно-технічну; 37% - загальну. 93% трудових мігрантів укладали контракти до 6 місяців, 7% – від 6 місяців до року. У країні призначення трудові мігранти були зайняті: 49% - у сфері транспорту, 15% - у переробній промисловості; 14% - у наданні послуг, 9% - у водопостачанні. 99% були зайняті на некваліфікованих роботах, і лише 1% - кваліфіковані робітники.

Порівняльний аналіз показників працевлаштування громадян за сприяння обласної служби зайнятості з даними приватних агентств за 2020 рік засвідчив наступне. Кількість працевлаштованих обласною службою зайнятості (17,9 тис. осіб) в 9 разів перевищила кількість працевлаштованих приватними агентствами. Серед працевлаштованих за сприяння служби зайнятості 57% становили чоловіки. Водночас, серед працевлаштованих приватними агентствами в Україні переважали чоловіки (75%), за кордоном офіційно працювали також переважно чоловіки (59%). Майже дві третини працевлаштованих за сприяння обласної служби зайнятості становлять мешканці міст, 99% мешканців міст працевлаштовані приватними агентствами. Приватні агентства в Україні і за кордоном працевлаштовують різні вікові групи (зокрема, на вакансії в Україні 33% працевлаштованих у віці до 35 років). Серед безробітних, працевлаштованих за сприяння обласної служби зайнятості, 33% становлять особи у віці до 35 років.

Структура працевлаштованих безробітних за сприяння обласної служби зайнятості: 38% мали вищу освіту, 55% - професійно-технічну, 7% - загальну середню. Приватними агентствами (в Україні і за кордоном) 15-19% працевлаштованих мали вищу освіту, 44-64% - професійно-технічну, від 21 до 37% загальну середню. Майже 28% працевлаштованих обласною службою зайнятості отримали роботу у сільському господарстві, 14% - у торгівлі, 12% - у переробній промисловості. У той же час 49% працевлаштованих приватними агентствами за кордоном працювали у сфері транспорту.

- Отже, - говорить В. Підлісний, - обласна служба зайнятості є лідером серед посередників на ринку праці. Приватні агентства, які здійснюють діяльність в Україні, сумарно працевлаштовують на порядок менше громадян, ніж обласна служба зайнятості. Структура працевлаштованих приватними агентствами зайнятості та за сприяння Сумської обласної служби зайнятості у більшості співпадає. Тож висновки окремих експертів та представників ЗМІ, що вакансії, які пропонують приватні агентства зайнятості, є більш привабливі ніж ті, що пропонує служба зайнятості, не витримує критики.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь