«Сумщина гастрономічна: традиційна кухня регіону»
Представляємо автентичну страву «Вареники з капустою та грибами» - с. Чаплищи.
РЕЦЕПТУРА:
Тісто:
2 ст.л. – сметани
1 ч.л. – солі
1 скл. – окропу
0.5 кг – муки
Для начинки:
0.5 кг – капусти
1 шт.- цибуля
1 шт морква
100 гр. – гриби
20 гр - олії
ПРИГОТУВАННЯ:
Беремо 2ст.л - домашньої сметани, додаємо 1ск. – окропу, 1ч.л. – солі. Добавляємо борошно і замішуємо тісто. Ліпим варенички заздалегідь приготовленою начинкою. Для начинки тушкуємо капусту з морквою та цибулею, додаємо гриби, олію і сіль за смаком. У киплячу воду кладемо сіль за смаком і кидаємо помішуючи по черзі вареники.
Поділилася рецептом смачних вареничків Гончаренко Тетяна Іванівна. Цей старовинний рецепт передала її мати Єрмакова Надія Миколаївна корінна мешканка села Чаплищі, котра також унаслідувала від своєї матері.
Чому саме готували вареники з капустою та грибами? Тому що раніше у селі були парники у котрих вирощували капусту і ліси де завжди багато грибів. Тому й до нині тут зберігалася традиція готувати вареники з капустою та грибами.