A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

НАШ ГЕРОЙ-ЗЕМЛЯК ЧАСІВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Дата: 07.05.2021 01:52
Кількість переглядів: 389

Фото без описуНапередоднi cвята Перемоги, на icторичнiй сторiнцi бiблioтеки я хочу розповicти Вам про нашого земляка Героя Радянського Союзу Мужецького Павла Тихоновича.Мужецький Павло Тихонович народився в1902 році в с.Уцькове Путивльського району.В 1932 році переїхав разом з сім'єю в г.Лосіно- Петровський Московської області.У серпні 1942 року був призваний до армію.С жовтня 1942 року брав участь в боях проти фашистських захватчіків.Трижди поранений. 
Рано вранці 24 червня 1944 року частини 6-ї гвардійської дивізії відновили стрімке просування до Західної Двіне.Подрозділення199-го стрілецького полку, долаючи опір ворога, вже до полудня вийшли до водного рубежу і почали з ходу форсувати річку. Серед них був гвардії рядовий, парторг роти Павло Мужецкій.Він першим у батальйоні переправився за допомогою підручних засобів на протилежний берег річки. Незабаром на протилежний берег переправилися основні сили 67-ї гвардійської стрілецької дивізії .Фашисти підтягнули свої резерви і почали контратакувати наші підрозділи. У бій були кинуті великі сили піхоти, підтримані танками та артилерією. В одній з рукопашних сутичок Мужецький П.Т. був поранений, але залишався в строю.І тільки коли безстрашний воїн втратив свідомість, його змогли відправити в госпіталь. 
За мужеcтво і відвагу, проявлені в боях проти фашистських загарбників при форсуванні Західної Двіни та утримання плацдарму, гвардії рядовому І стрелкового батальйону 199-го гвардійського стрілецького полку 67-ї гвардійської cтрелковой дивізії Павлу Тихоновичу Мужецькому 22 липня 1944 року присвоєно звання Героя Радянського Союзу. 
Після лікування в госпіталі він демобілізувався з армії і повернувся в г.Лосіно-Петровск.В 1974 році П.Т.Мужецкій помер. 
На жаль, скупі армійські рядки дуже мало говорять про цю чудову людину, але ми пишаємося своїм земляком.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь