A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ПОНОВЛЕННЯ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ЗЕМЛІ НА ПІДСТАВІ «МОВЧАЗНОЇ ЗГОДИ» ОРЕНДОДАВЦЯ.

Дата: 13.05.2021 08:45
Кількість переглядів: 699

Фото без описуПОНОВЛЕННЯ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ЗЕМЛІ НА ПІДСТАВІ «МОВЧАЗНОЇ ЗГОДИ» ОРЕНДОДАВЦЯ.

Поновлення договору оренди землі на підставі «мовчазної згоди» орендодавця тепер можливе тільки за умови попереднього повідомлення орендарем орендодавця про свій намір скористатись переважним правом на укладення договору оренди на новий строк.

Є два способи поновлення:

Перший  направити орендодавцю лист-повідомлення про намір поновити договір до закінчення строку оренди та додати до нього проєкт додаткової угоди. Тобто заявити про свій намір скористатись переважним правом на укладення договору оренди на новий строк.

Другий спосіб  скористатись «автоматичним» поновленням договору на підставі частини 6 статті 33 Закону України «Про оренду землі» у разі «мовчазної згоди» орендодавця. Тобто, «автоматичне» поновлення договору відбувалось у силу «мовчазної згоди» орендодавця коли орендар продовжував користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, а орендодавець незаперечував щодо такого користування.

У спорах про поновлення договорів оренди землі існує чимало спірних питань, щодо яких суди не можуть один раз дійти правильного висновку і роками приймають протилежні рішення.Одним із таких питань є поновлення договорів оренди «за мовчазною згодою» орендодавця, у так званому «автоматичному» порядку. І от тепер, коли вже і законодавство з цього приводу змінилось, і, здавалося б, це питання майже втратило актуальність, Велика Палата Верховного Суду змінила багаторічну судову практику. Відтепер поновлення договору оренди на підставі «мовчазної згоди» орендодавця можливе лише за умови попереднього повідомлення орендарем про свій намір скористатись переважним правом на укладення договору оренди на новий строк.

Для того, щоб скористатись «автоматичним» поновленням договору оренди на підставі частини 6 статті 33 Закону України «Про оренду землі», орендарю потрібно буде довести, що він завчасно, у встановлений договором оренди строк, повідомив орендодавця про свій намір поновити договір оренди та направив йому проєкт додаткової угоди. Тільки у разі відсутності належної реакції орендодавця на такий лист, орендар зможе в суді доводити і ґрунтувати свою позицію на частині 6 статті 33 Закону України «Про оренду землі» та просити суд поновити договір на тих самих умовах і на той самий строк. Проте, звертаємо увагу, що йдеться саме про договори оренди, укладені до липня 2020 року, адже з 16 липня діють вже нові правила поновлення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь