A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Права та обов’язки трудових мігрантів

Дата: 19.05.2021 13:26
Кількість переглядів: 273

        Права та обовязки трудових мігрантів

На теренах інтернету повідомляється, що трудова міграція серед громадян України на сьогоднішній день є дуже поширена. Позитивним є  інвестування в економіку та набуття нового досвіду та позитивного розвитку для держави як в плані економіки так і в плані розширення кругозору для працівників у різних сферах діяльності та забезпечення працівника практикою . 

Для початку потрібно зрозуміти, що собою являє трудова міграція?

Трудова міграція – Відповідно до Закону України «Про зовнішню трудову міграцію»  - це переміщення працездатної особи з метою працевлаштування на певній території на певний термін.

Які права гарантує держава трудовим мігрантам?

  • Права трудових мігрантів на належні умови праці які відповідають нормам законодавства і не порушують здоровя працівника.
  • Відпочинок згідно трудового розпорядку фірми.
  • Отримання винагороди за якісно виконану роботу
  • Право на пенсійне забезпечення особи
  • Право на оплату праці
  • А які обов’язки трудових мігрантів?
  • Сплачувати податки з доходів які особа отримала. При цьому в Податковому кодексі України є норми (пункт 170.11.2. статті 170 та пункт 13.4 статті 13) що мають на меті запобігти подвійному оподаткуванню доходів мігрантів.

Але суму податку, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні.

  • Сплати військового збору у розмірі 1,5% з доходів доведеться, незалежно чи були сплачені податки закордоном чи ні.
  • Зобовязані включити суму доходів для загального річного оподаткованого доходу та податкову декларацію за наслідком звітного податкового року.
  • Сплати податків і зборів на майно, розташоване на території України, яке належить трудовому мігранту/

Як трудовому мігранту отримати консультацію про свої права?

Держава гарантує консульське сприяння трудовим мігрантам через закордонні дипломатичні установи України. Вони вживають заходів, щоб трудові мігранти і члени їхніх сімей у повному обсязі користувалися правами, наданими їм відповідно до законодавства. Для цього на постійній основі здійснюють прийом громадян, надають безоплатну консультативно-правову допомогу з консульських питань, а також інформацію щодо міжнародного права і національного права іноземних країн. До прикладу, у дипломатичній установі громадяни України можуть отримати інформацію про порядок вчинення нотаріальних дій, оформлення паспорта, реєстрацію дитини громадянином України

Проте, шукаючи роботу за кордоном варто бути дуже обережними, аби не потрапити у руки шахраїв. Працівників  обманюють агентства з пошуку праці, звичайні посередники самі роботодавці. Ці ризики підстерігають кожного працівника.

А як захиститися і не потрапити на гачок до шахраїв?

Перевіряйте наявність основних документів, які регламентують посередницьку діяльність з працевлаштуванням працівника на роботу за кордоном 

Якщо звернутися до роботодавця потрібно попросити  відомості про повне найменування та реквізити засновника або засновників.

  • Потребувати ліцензію про провадження діяльності підприємства
  • Свідоцтво про державну реєстрацію
  • Копія договору про контракту  укладеного між роботодавцями
  • Завірений іноземним роботодавцем проект договору, що укладається мовою оригіналу
  • Витяг із законів України Про зовнішню трудову міграцію.

 

Якщо трапилось певні непорозуміння або були порушенні права працівника тоді треба звернутися до гарячої лінії 0 800 505 501

ЗАПАМЯТАЙТЕ ПЕВНІ ДІЇ ЯКІ НЕ ПОТРІБНО ВЧИНЯТИ

Ні в якому разі не віддавати свій паспорт та кошти!

Перед від’їздом за кордон рекомендується застрахуватися для відшкодування витрат, пов’язаних із можливими надзвичайними обставинами за межами України (варто оформити повне медичне страхування та страхування на випадок смерті). Під час погодження з агентом страхової суми полісу доцільно враховувати вартість відповідних послуг у різних країнах світу;

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ!

Якщо Вам пропонують «привабливу» роботу за кордоном (танцівницею, офіціанткою, прибиральницею в барі чи ресторані, гувернанткою тощо), Ви можете стати об'єктом уваги злочинців, які займаються торгівлею людьми. Відсутність знань про країну, умови перебування та працевлаштування в ній не повинна спонукати Вас довіряти свою долю сумнівним посередницьким структурам, які заробляють на "перепродажу" робочої сили закордонним замовникам.

     Пам'ятайте! Консульські установи України за кордоном завжди допоможуть Вам вибрати належні правові шляхи вирішення проблем, що виникли під час перебування за кордоном.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь