A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ВИПЛАТА ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ НАПЕРЕД НА ПРОХАННЯ ОРЕНДОДАВЦЯ

Дата: 27.05.2021 11:50
Кількість переглядів: 6624

Фото без описуВИПЛАТА ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ НАПЕРЕД НА ПРОХАННЯ ОРЕНДОДАВЦЯ

Ситуація коли орендна плата виплачується наперед за декілька років досить популярна зараз. Причин для того, щоб просити орендну плату досить багато, але нюансів щоб отримати ці кошти теж не мало. Інколи такі виплати «оформлюють» у вигляді договору позики. Про те для сільгосппідприємства це певний ризик, оскільки оренда землі і надання позики це різні правочини. І виплата позики не перешкодить несумлінному орендодавцю розірвати договір оренди. Тож пропонуємо правильно оформлювати виплату орендної плати наперед з укладанням додаткової угоди.

Кожен стикався із питанням виплати орендної плати.

Рекомендації для виплати орендної плати наперед:

3. Отримати офіційну заяву підписану особисто власником про необхідність отримати орендну плату за майбутні періоди.

4. Оформити виплату орендної плати видатковим касовим ордером де прописати за які періоди здійснюється виплата (на ордері обов’язково має бути підпис орендодавця).

Якщо сторони дійшли згоди щодо виплати орендної плати відразу за весь період оренди, то вони повинні зазначити про це в договорі оренди земельної ділянки. При цьому під час складання договору оренди правильним буде передбачити, наприклад, штрафні санкції для орендодавця в разі, якщо до закінчення строку оренди він виявить бажання припинити дію договору оренди, а також зазначити, що розмір орендної плати в такому разі не індексується.

Орендар має право відмовити власнику земельної ділянки в сплаті орендної плати наперед, так як це не є його обов’язком, а лише правом, але доволі часто орендар погоджується на виплату орендної плати наперед, маючи з приводу такого підходу свої мотиви.

І це зрозуміло, адже орендар зацікавлений, щоб земельна ділянка перебувала як можна довше у його користуванні, бо вона є джерелом його доходу.

При цьому, дуже часто орендар не враховує, що від сплати орендної плати наперед власник даної земельної ділянки не змінився і умови договору щодо розміру орендної плати у відсотковому відношенні до нормативної грошової оцінки залишились ті ж самі, але нормативно-грошова оцінка земельної ділянки продовжує змінюватись.

Так, відповідно до Закону України «Про оцінку земель» нормативна грошова оцінка земельних ділянок – капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами; рентний дохід – дохід, який можна отримати із землі як фактора виробництва залежно від якості та місця розташування земельної ділянки.

Якщо говорити відверто то в наш час тільки договір емфітевзису законно надає можливість виплати плату наперед. Але якщо здійснюється оплата наперед за весь термін користування тобто за 49 років єдиним платежем, то в такому разі емфітевзис можна прирівняти до купівлі-продажу, але пам’ятаємо, що право власності на земельну ділянку залишається за власником.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь