A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ COVID-19: ЗАПИТАННЯ ВІД ПАЦІЄНТІВ ТА ВІДПОВІДІ ВІД МЕДИКІВ

Дата: 08.06.2021 11:59
Кількість переглядів: 225

 

    У багатьох жителів Сумщини виникає чимало запитань, пов’язаних з вакцинацією. Сумська облдержадміністрація разом із МОЗ та експертами з імунізації населення проводить інформаційну кампанію на цю тематику. Отож ще кілька запитань від пацієнтів та відповіді на них, що стосуються отримання 2-ї дози вакцини?

- Як проходить процедура отримання 2-ї дози вакцини?

- Процедура вакцинації другою дозою залежить від того, чи вас щепили мобільною бригадою чи в пункті щеплення.

Вакцинація другою дозою тих, кого першою дозою щепили мобільні бригади, проводиться за таким же алгоритмом, що й вакцинація першою дозою. Списки, сформовані під час першого щеплення, використовуються для отримання чергової дози.

Вакцинація в пунктах щеплень другою дозою відбувається згідно з вже створеними записами в електронній системі охорони здоров'я під час отримання першої дози. Дату та час вакцинації повідомлятимуть представники закладу, де створений пункт щеплень проти COVID-19, незадовго до настання часу вакцинації другою дозою.

У разі якщо вас не записали на отримання другої дози вакцини під час першого щеплення, то ближче до дати другого щеплення можна звернутись до реєстратури будь-якого пункту щеплень або до сімейного лікаря та записатись самостійно. Люди, яких вакцинували організовано мобільними бригадами, можуть звернутися з проханням про друге щеплення до свого керівництва.

Записи про щеплення зберігаються на рівні Центральної бази даних та з дозволу пацієнта доступні відповідним медичним працівникам. Тому, якщо є запис про перше щеплення, вас мають записати на друге через відповідний проміжок часу.

- Друга доза вакцин проти COVID-19 має бути чітко день в день? Чи можливо зробити друге щеплення раніше чи пізніше?

- Бажано зробити щеплення другою дозою вакцини Comirnaty/Pfizer через 21-28 днів, вакциною CoronaVac/Sinovac через 28 днів, AstraZeneca (Covishield/SKBio) через 84 дні після отримання першої дози.

Якщо вакцинуватися другою дозою в зазначену дату не вдалося, то слід зробити це за першої нагоди. На цей момент не визначений кінцевий найпізніший термін введення другої дози вакцини проти COVID-19.

При виникненні непереборних обставин введення другою дози можна зробити на 7 днів раніше зазначеного інтервалу для вакцин CoronaVac/Sinovac та AstraZeneca (Covishield/SKBio). Для вакцини Comirnaty/Pfizer відразу зазначено «вікно», в межах якого можна зробити щеплення, – в період між 21-им та 28-им днем після введення першої дози.

Друга доза вакцини проти COVID-19, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується без необхідності її повторного введення або вакцинації спочатку. 

- Якщо людина отримала 1-шу дозу за кордоном, підійшов час 2-ї дози, але вона не належить до пріоритетної групи. Чи може вона вакцинуватися в Україні? 

- Так. 

- Якщо людина отримала 1-шу дозу в Україні, їде за кордон і просить зробити щеплення швидше, ніж визначено інструкцією? Чи може вона отримати 2-гу дозу раніше, ніж визначено в інструкції? 

- Ні

- Якщо українцю зроблено щеплення двома дозами вакцини проти COVID-19 за кордоном, видано вакцинальну картку, чи зможе ця людина отримати в Україні документ (паспорт /міжнародне свідоцтво) на основі цього?

- За наявності офіційного документа, який засвідчує дані про проведену вакцинацію за кордоном та перекладений на державну мову (назва, дата, серія, місце проведення, завірений тим закладом чи лікарем, який проводив), сімейний лікар вносить цю інформацію в електронну систему охорони здоров'я з зазначенням, що ця інформація отримана з інших джерел. Потім на основі цього можна буде отримати сертифікат. 

- Чи будуть видавати «паспорти вакцинації»? Які документи підтверджують щеплення?

- Зараз в Україні розробляються «ковідні сертифікати» з урахуванням вимог ЄС та ВООЗ на основі Digital Green Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ. Передбачається, що там буде необхідна для міжнародного визнання інформація щодо щеплень, негативних результатів ПЛР-тестів та одужання після COVID-19. 

Слід зазначити, що навіть в ЄС все ще триває дискусія з приводу даних, які міститимуться в сертифікаті. Тому уряд прораховує можливі варіанти, щоб інтеграція українського документа з європейським могла відбутися максимально швидко. 

Планується, що такий сертифікат як в електронній, так і в паперовій формі обов’язково буде містити QR-код, що буде використовуватися для перевірки його справжності.

Поки що інформація про вакцинацію вноситься до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікареві. У разі необхідності ви можете отримати свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров'я.

Джерелоhttps://vaccination.covid19.gov.ua/articles/questionsanswers


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь