A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

« Хліб на столі-життя на землі » (майстер- клас у Музеї горюнської культури з випікання хліба на капустяних листках).

Дата: 22.10.2021 15:02
Кількість переглядів: 511

Нещодавно в Музеї горюнської культури провели майстер-клас з випікання хліба на капустяних листках. За досвідом зверталися до старожилів села. Так за спогадами Подшивайлової Ніни Антонівни (1941р.н.) уродженки села Бувалине: «Хліб сьогодні майже ніхто не пече так, як це робили в давнину. Паляниці пекли раз на тиждень з житнього борошна, вони були великими, круглими і пишними. Раніше дріжджі були в дефіциті, то завжди залишали шматочок тіста «на завод» для наступної випічки. У витоплену піч за допомогою хлібної лопати ставили випікати хліб на «под», тобто прямо на цеглу і щоб він менше бруднився, під нього клали капустяний лист. Листок згорав, його викидали, а хліб залишався чистим. Зберігали хліб на спеціальній полиці, закриваючи чистим «замашним» домотканим рушником. Хліб у селян завжди був основною та головною стравою, бо його подавали на стіл, брали з собою в поле на косовицю, під час сватання родичі обмінювалися хлібом, тощо».

Рецепт хліба на майстер – касі був досить простим: борошно, вода, дріжджі, цукор, сіль, соняшникова олія, Замісити, поставити в тепле місце, обм'яти, добавити трішки борошна. І можна ставити в піч.Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь