A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

#чудовівихідніМузейГорюнськоїкультури

Дата: 23.10.2021 09:24
Кількість переглядів: 378

До монастиря було приписане село Нова Слобода – більшість мешканців були кріпаками обителі. Згідно із переказами, монахи до селян відносились дуже неприязно, навіть жорстоко: орали кріпаками землю, запрягали їх у карету ігумена (про це навіть збереглися документальні свідчення). У навколишніх селах мешканців Нової Слободи називали «горюнами». Лише 1861-й позбавив селян від монастирських знущань.

Горюни — етнографічна група, що сформувалась у XVI ст. на основі давньослов'янського населення стародавньої Сіверщини, Посейм'я та переселенців XVI—XVII ст. Живуть у Путивльському і Білопільському районах Сумської області. Пізнішим нашаруванням на цьому ґрунті стали переселенці із внутрішніх районів Росії на вільні землі Півдня. Серед них — «служилі — ратні люди», що поселялися в XVI—XVIII ст. для охорони степових кордонів, — стрільці, які після входження Чернігово-Сіверщини до складу Росії (1503—1608) розміщувалися в прикордонних повітах: «у градських воріт караули, московські стрільці на караулі стоять». Цим ратним людям-однодворцям «в службу» надавалися приміські слободи, а потім і землі, що ними інтенсивно освоювалися. Цей давній народ Путивльщини створив своєрідну побутову культуру, що поєднала білоруські, російські та українські елементи. Говірка етнографічної групи горюнів поволі зникає, але нам пощастило побувати у музеї Горюнської культури. У с. Нова Слобода, що в Сумській області, відкрито музей горюнської культури, який став першим етнографічним у Східній Україні. Гостинна господиня, пані Тетяна провела чудову екскурсію горюнською мовою та ознайомила з різними предметами побуту, одяг тощо. Музейна експозиція відтворює садибу горюнів кінця XIX – початку XX ст. В господарських будівлях – сараї, клуні, вітряку – експонуються знаряддя праці, інший сільськогосподарський інвентар. Крім цього, на горюнівському подвір'ї можна побачити колодязь-журавель і рідкісний різновид льоху – шийну яму.

Кожен знайде щось цікаве і знайоме на цій чудовій садибі. Знаходьте час і проводьте цікаво свої вихідні Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь