A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Українських батьків закликають вакцинувати від поліомієліту дітей, які пропустили щеплення

Дата: 14.01.2022 09:17
Кількість переглядів: 175

Партнери  Глобальної ініціативи з ліквідації поліо провели пресбрифінг, щоб привернути увагу до цієї небезпечної хвороби.

Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров’я, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), та Центрами зі контролю та профілактики захворювань США (СDC) закликали українських батьків надолужити щеплення, щоб захистити дітей від поліомієліту.

Щоб поліовірус назавжди залишився у минулому, медична спільнота, науковці, уряди та світові партнери об'єдналися заради амбіційної мети.

На підтримку заходів боротьби з поліомієлітом було створено  Глобальну ініціативу з ліквідації поліо, завдяки роботі якої  кількість інфікувань зменшилася на 99 %. 

Донедавна лише кілька країн повідомляли про випадки інфікування поліовірусом. У жовтні 2021 року поліомієліт став причиною паралічу у невакцинованої півторарічної дитини в Рівненській області. 

“Зараз вкрай важливо говорити про поліомієліт, адже він вперше за багато років повернувся до України. І поки триває епідеміологічне розслідування цього випадку, під загрозою - всі невакциновані діти до 5 років. Поліомієліт може спричиняти параліч на все життя, а іноді - призвести до смерті. Я закликаю батьків не ризикувати здоров’ям своїх дітей! Перевірте вакцинальний статус дитини і якщо ви відмовилися від щеплень або пропустили з якихось причин, зверніться до сімейного лікаря чи педіатра і надолужте їх. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей вакцинують від поліомієліту у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 14 років. Щеплення - безоплатні і всі регіони забезпечені якісними вакцинами у достатній кількості”, – наголосив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України.  

Ірина Кисляк, фахівчиня відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я України, звернула увагу на групи ризику та закликала їх вакцинуватися. “В першу чергу, потрібно переглянути свій погляд щодо вакцинації від поліомієліту батькам, чиї діти не отримали щеплення вчасно. Адже саме їхні діти можуть захворіти на цю недугу та розповсюдити її.”, - зазначила пані Ірина.

Через підтверджений випадок ризик захворіти на поліомієліт з’явився в усіх областях України, особливо для нещеплених дітей молодше 5 років. Якщо у вашої дитини виникли симптоми — діарея, яка супроводжується високою температурою, або кволість у руках чи ногах — потрібно негайно звернутися за допомогою до сімейного лікаря або іншого медичного працівника.

Міжнародні експерти радять батькам дітей до 5 років захистити їх від страшної хвороби, якщо ще цього не зробили.

“Поліомієліт у будь-якій країні є загрозою для всіх дітей у всьому світі. За перші 8 місяців цього року в Україні лише 53% відсотки дітей до 1 року отримали свою дозу вакцини від поліо. Сьогодні я звертаюся до українських батьків. Надзвичайно важливо, щоб ваші діти отримали щеплення згідно з національним календарем. Від поліо немає ліків, і вакцинація є єдиним можливим захистом”, - наголошує Мурат Шахін, голова офісу ЮНІСЕФ в Україні

Згідно національних та міжнародних вимог, зараз триває епідеміологічне розслідування та визначення обставин, включно з відстеженням контактів та посиленням е та лабораторного нагляду в регіоні. Це допоможе відстежити усі наявні та мпідеміологічногоинулі випадки інфектувавання, а також встановити як та вірус потрапив у країну. 

«Багато країн Європейського регіону ВООЗ та всього світу повідомили про прогалини в охопленні плановою імунізацією. Причиною є пандемія COVID-19, оскільки системи охорони здоров’я та імунізації перевантажені реагуванням на COVID-19, а також розгортанням вакцинації проти COVID-19. При цьому, будь-яке зниження або розрив у плановому охопленні вакцинацією створює можливості для поширення захворювань, яким можна запобігти вакциною, зокрема, поліомієліту, серед нещеплених. ВООЗ та альянс ключових партнерів та зацікавлених сторін, включаючи ЮНІСЕФ, закликають країни та батьків залишатися пильними у боротьбі з цією хворобою. Жодна дитина не повинна страждати від хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації», - відзначив Гійом Сімонян, керівник програми ВООЗ з питань надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я, Бюро ВООЗ в Україні.

Залежно від результатів дослідження, уряд за підтримки міжнародних партнерів розробить план дій, щоб зупинити поширення вірусу та захистити дітей. 

Прививка от Полиомиелита | Прививка Полиомиелит Харьков | Fortis


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь