A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Звіт сільського голови про здійснення державної регуляторної політики Новослобідською сільською радою Конотопського району Сумської області за 2021 рік

Дата: 14.01.2022 10:54
Кількість переглядів: 242

 

І. Вступ

        Одним з пріоритетних напрямків державної політики в Україні визначено державну регуляторну політику, як одного з інструментів адміністративної реформи.

  Регуляторна політика визначає певні стандарти щодо необхідних процедур підготовки та прийняття рішень на усіх владних рівнях.     Дотримуватися принципів регуляторної політики повинні як органи виконавчої влади, так і органи місцевого самоврядування. Саме використання норм та принципів регуляторної політики в Україні дасть змогу забезпечити перехід державного управління на новий якісний рівень.

  Організаційне забезпечення здійснення державної  регуляторної політики  сільською радою здійснює головна постійна комісія -  постійна депутатська комісія з питань регламенту, депутатської етики, освіти, культури, охорони здоров?я, фізкультури, спорту, соціальної  політики, прав людини, законності, регуляторної діяльності, запобігання і протидії  корупції (голова комісії  – Скворцов В.В.). Комісія готує висновки про відповідність проекту регуляторного акта вимогам статей 4 та 8 цього Закону.

  Виконавчий комітет забезпечує проходження процедур з підготовки проектів регуляторних актів.

     Протягом 2021 року здійснювався системний контроль за забезпеченням дотримання розробниками регуляторних актів планування регуляторної діяльності, процедур підготовки проектів регуляторних актів, у тому числі обґрунтованого аналізу результатів їх регуляторного впливу,  за своєчасністю підготовки звітів про відстеження результативності регуляторних актів та погодження проектів регуляторних актів з державними уповноваженими органами.

II. Загальна частина

   У відповідності з нормами Закону за пропозиціями розробників було сформовано та затверджено Плани підготовки проектів регуляторних актів сільською радою та її виконавчим комітетом на 2021 рік.  До планів підготовки проектів регуляторних актів було включено 5 проектів з урахуванням доповнень, що вносилися протягом року, які обумовлені постійними змінами у законодавстві, що регулює господарську діяльність.

  На виконання ст. 34 Закону та з метою недопущення прийняття регуляторних актів, які є непослідовними, неефективними або економічно недоцільними, усі проекти регуляторних актів разом з аналізом регуляторного впливу розглядались на засіданнях робочої групи з питань реалізації Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Крім того, усі проекти розглядалися відповідальною депутатською комісією та надавався висновок. Також, на протязі 2021  року, проекти регуляторних актів направлялися до Державної служби України з питань регуляторної політики   для отримання пропозицій, пов’язаних з чіткою відповідністю положень проектів нормам регуляторного законодавства.

           Протягом 2021 року прийнято регуляторних актів:

а) сільською радою – 2,  а саме:                       

- Про встановлення плати за землю на території Новослобідської сільської ради Путивльського району Сумської області

- Про встановлення туристичного збору на території Новослобідської  сільської ради

Продовжують діяти регуляторні акти, у яких не відбувалось змін:

- Про встановлення ставок єдиного податку на території Новослобідської  сільської ради

- Про встановлення на території Новослобідської сільської ради податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

- Про встановлення на території Новослобідської сільської ради транспортного податку

 Цими актами врегульовано ряд важливих питань, що стосуються  діяльності суб’єктів господарювання  щодо оподаткування.

         У 2021  році відбулося  засідання робочої групи з питань реалізації Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», де розглядалися вище зазначені проекти.

Для визначення ефективності прийнятих рішень за звітний період проведено 8 відстежень результативності дії регуляторних актів, а саме: базових відстежень - 2 ;  повторних - 6, періодичних - 0.  

           Здійснені розробниками протягом звітного періоду базові та періодичні відстеження результативності свідчать про те, що прийнятими регуляторними актами досягнуто визначених цілей та їх реалізація має відповідні результати.

  З метою доступності та відкритості регуляторної діяльності Новослобідської сільської ради та її виконавчих органів щодо діючих регуляторних актів, які регулюють відносини  у сфері господарської діяльності на території сільської ради, розміщено відповідний обсяг інформації на дошці оголошень сільської ради на на офіційному веб-сайті. З переліком та змістом діючих регуляторних актів можна ознайомитись у приміщенні сільської ради та на офіційному веб-сайті. Щоквартально про прийняті та скасовані регуляторні акти сільська рада інформує Департамент економічного розвитку і торгівлі Сумської  обласної  державної адміністрації.

Ш. Висновки

  Активну участь в обговоренні проектів приймали депутати сільської ради. Але необхідно зазначити, що залишається низькою активність не тільки громадян, а і самих суб’єктів господарювання, яких безпосередньо стосується прийняття того чи іншого рішення.

  У подальшому планується зростання кількості громадських слухань по проектах регуляторних актів та проблемних питаннях в сфері державної регуляторної політики, залучення суб’єктів господарювання та представників громадськості, що цілком відповідає основним принципам державної регуляторної політики.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь