A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

"Омікрон" та вакцинація

Дата: 18.01.2022 20:57
Кількість переглядів: 178

Станом на 17 січня в Україні було здійснено майже 29,5 млн щеплень. Принаймні одну дозу вакцини отримали понад 15 млн людей, це близько 48,4% дорослого населення. Повністю вакциновано двома дозами близько 46% дорослого населення – більш ніж 14,3 млн українців.

Бустерну дозу отримали 113,6 тис. українців, додаткову 10 тис.

Кількість нових випадків захворювання на COVID-19 у світі б’є всі рекорди. За 10-16 січень захворіло майже 19,5 млн людей порівняно з майже 15 млн за тиждень до того.

Міністерство охорони здоров’я України прогнозує сплеск захворюваності на коронавірус наприкінці січня, пік - у лютому.

“Омікрон” набагато заразніший за своїх попередників та поширюється набагато швидше. Це означає, що навіть при тому, що перебіг хвороби, викликаної цим штамом, є легшим, в лікарнях все одно опиниться більше людей.

Більше людей в лікарнях створює більше навантаження на медичну систему. Навіть якщо всім госпіталізованим вистачатиме місць у лікарнях та кисню, це означатиме, що не всі, хто потребує медичної допомоги, отримає її вчасно.

Крім того, “Омікрон”, як і інші штами, може викликати ускладнення, а також так званий “довгий ковід”. Наразі різні дослідження оцінюють, що від 10% до 30% перехворілих страждають на постковідний синдром

“Омікрон” навчився краще уникати імунного захисту від попередньої хвороби та вакцин. Втім, дві дози вакцини все одно захищають від важкого перебігу, ускладнень та смерті від хвороби, викликаної цим штамом.

З часом цей захист слабшає, але введення бустерної дози наближає ефективність вакцин у запобіганні госпіталізації та ускладнень до 90%. Тому тим, в кого після повного курсу вакцинації вже минуло пів року чи більше, МОЗ рекомендує зробити бустерне щеплення.

Міністерство охорони здоров’я України скасувало вимогу про обов’язкову наявність усіх рутинних щеплень для вакцинації дітей від 12 років проти COVID-19.

Про це йдеться в наказі № 64 від 13.01.2022.

Відтепер для того, щоб вакцинувати дитину 12-17 років від коронавірусної хвороби, батькам достатньо просто записати її до будь-якого пункту чи центру щеплення. Адреси та контакти центрів та пунктів можна знайти на vaccination.covid19.gov.ua/list або за тел. 0 800 60 20 19.

Із собою треба мати свідоцтво про народження (для дітей 12-13 років) або паспорт та ідентифікаційний код (для дітей 14-17 років) для того, щоб дані про вакцинацію внесли в електронну систему охорони здоров’я.

Дітям 12-13 років для щеплення необхідна згода одного з батьків або опікуна.

Для вакцинованих від COVID-19 також є можливість генерації дитячого COVID-сертифікату.

Водночас вчасне проведення обов’язкових рутинних щеплень, передбачених Національним календарем, залишається важливим, адже захищає дитину від 10 небезпечних інфекційних хвороб.

Міністерство охорони здоров'я України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь