A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

СУМСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 11.02.2022 15:29
Кількість переглядів: 278

Служба зайнятості Сумщини

опікується вчорашніми воїнами

 

Як повідомив директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний, демобілізовані військовослужбовці і в тому числі учасники АТО, повсякденно перебувають під контролем і опікою фахівців служби. За ними закріплені особисті консультанти, які роблять кваліфікований супровід своїх підопічних у пошуках роботи.

Минулого року, приміром, статус безробітного мали 1014 військовослужбовців, з яких 223 працевлаштовані. До слова, один отримав допомогу по безробіттю на започаткування власної справи. Професійне навчання пройшли 23 особи, окремі залучалися до громадських робіт.

- Зараз статус безробітного мають 310 учасників АТО, з яких 224 отримують допомогу по безробіттю. Впевнений, а головне і захисники України вірять, що ця цифра неухильно зменшуватиметься, - говорить В.Підлісний.

           Як наголошує посадовець, в області створена гнучка професійна система, що дозволяє швидко реагувати на кадрові запити роботодавців, готувати фахівців, затребуваних на ринку праці. Йдеться про стажування на виробництві, дуальну форму і дистанційне навчання, використання індивідуальних програм, модульних технологій тощо.

 

Роботодавці Сумщини отримують

компенсації за створення нових робочих місць

 

За словами директора Сумського обласного центру зайнятості Володимира Підлісного, стимулювання роботодавців щодо створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних – один із видів послуг, які служба зайнятості надає підприємствам. На нові робочі місця з компенсацією єдиного соціального внеску торік на Сумщині працевлаштовані 154 безробітних, нинішнього -  вже 8. Цього року буде щонайменше 200 чоловік.

Найбільше працевлаштованих у сільському та лісовому господарстві за спеціальностями тракторист, овочівник, підсобний робітник; переробна промисловість - бухгалтер, менеджер із збуту, швачка, столяр, рекламіст, комплектувальник меблів, укладальник пиломатеріалів, деталей та виробів з деревини, пекар, тістороб; оптова та роздрібна торгівля; наземний і трубопровідний транспорт; будівництво житлових і нежитлових будівель - черговий на стоянці, маляр, столяр, електрогазозварник.

- ЄСВ - обов’язковий платіж загальнообов’язкового державного соцстрахування. Компенсація – відшкодування роботодавцю витрат нарахованого ЄСВ, сплаченого за працевлаштовану за направленням служби зайнятості особу на нове робоче місце. Законом «Про зайнятість населення» передбачені пільги зі сплати ЄСВ у вигляді компенсації витрат на сплату ЄСВ у розмірі від 50% до 100%, - розповідає В.Підлісний.

Згідно Закону роботодавцю, який протягом 12 календарних місяців забезпечував створення робочих місць, працевлаштовував на них працівників і упродовж цього періоду щомісяця здійснював їм виплату зарплати в розмірі не менше ніж три мінімальні за кожну особу, протягом наступних 12 календарних місяців за умови збереження рівня зарплати в розмірі не менше ніж три мінімальні за кожну таку особу щомісяця за рахунок коштів Держбюджету, передбачених у бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, компенсуються фактичні витрати у розмірі 50% суми нарахованого єдиного внеску за відповідну особу.  

Також роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце громадян соціально незахищених категорій, які недостатньо спроможні на ринку праці, яким надано статус безробітного, за направленням територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, строком не менше ніж на два роки щомісяця, компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць сплати. 

Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи за рахунок коштів, передбачених у бюджеті Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у разі працевлаштування особи з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних, але якій допомога по безробіттю не призначається. 

Умови отримання компенсації: підприємство не повинно бути банкрутом та не мати заборгованість по сплаті ЄСВ; створення робочого місця має підтвердити орган Пенсійного фонду; працевлаштування має відбуватись за сприяння служби зайнятості.

Після працевлаштування особи, з виконанням вищевказаних вимог, роботодавець протягом 2 місяців має право звернутись до центру зайнятості з заявою про компенсацію та довідкою встановленого зразка. Протягом 5 робочих днів центр зайнятості приймає рішення про виплату компенсації роботодавцю.

 

Туризм створює робочі місця

 

Як свідчить світова практика, доходи від туризму за умови ефективного використання рекреаційного потенціалу регіону, можуть стати основним джерелом наповнення бюджету територій, підвищити рівень зайнятості населення та забезпечити зростання його доходів. В умовам систематичних обмежувальних міграційних заходів, які приймаються урядами різних країн у зв’язку з пандемією підвищуються можливості для розвитку внутрішнього туризму. З кінця 2021 року на Сумщині реалізується проєкт, спрямований на розвиток зеленого та крафтового туризму в межах «Туристичного трикутника Сумщини». Проєкт спрямований сприяти створенню робочих місць для вразливих груп населення, підвищенню їх підприємницької ініціативи.

В рамках проєкту «Розширення можливостей працевлаштування через розвиток зеленого та крафтового туризму в межах «Туристичного трикутника Сумщини» відбулося засідання партнерства з інклюзивної зайнятості в області. Онлайн конференція проходила під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Тараса Савченка.

На засіданні обрано голову та правління Партнерства, затверджено Положення про Партнерство, обговорено результати роботи та  подальші плани реалізації проєкту на Сумщині. Головою правління Партнерства обрано директора обласного центру зайнятості Володимира Підлісного. В ході зустрічі учасники заходу домовилися про всебічну підтримку один одного, взаємодію стейкхолдерів на всіх етапах реалізації проєкту, яка у подальшому сприятиме створенню робочих місць для вразливих груп населення за рахунок зеленого та крафтового туризму в межах «Туристичного трикутника Сумщини». Наступним кроком співпраці стане дводенний тренінг «Місцеве партнерство у сфері зайнятості», який відбудеться 8-9 лютого.

 

Підтримка малозабезпечених сімей у започаткуванні власної справи

За словами директора Сумського обласного центру зайнятості Володимира Підлісного, торік за сприяння служби зайнятості професійне навчання пройшли майже 3 тисячі безробітних, з яких 40 – за дуальною формою. Про ефективність такого підходу свідчить показник працевлаштування, який становить 98,3 відсотка – найвищий серед обласних служб України.

Цього року безробітні області отримали нову можливість, аби започаткувати власну справу. Йдеться про унікальну бюджетну програму «Рука допомоги», розроблену Мінсоцполітики України для підтримки малозабезпечених сімей і на реалізацію якої в державному бюджеті передбачено майже 100 мільйонів гривень.

- Безвідсоткова допомога може становити до 100 тисяч гривень, або 15-ти мінімальних зарплат, які можна використовувати на придбання матеріалів та обладнання, необхідних для відкриття власної справи, - розповідає Володимир Підлісний.

Через три роки підприємницької діяльності допомогу треба буде повернути – за мінусом сплачених податків і внесків. Якщо ж протягом цього часу підприємець працевлаштує двох безробітних з числа членів малозабезпечених сімей за направленням служби зайнятості, кошти повертати не потрібно.

Фахівці центрів зайнятості готові надати необхідну допомогу у підготовці бізнес-планів, для бажаючих буде організоване відповідне навчання.

Центр зайнятості інформує | Офіційний сайт міста Ізюм

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь