A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

На Сумщині юристка системи БПД допомогла чоловікові скасувати судовий наказ про стягнення заборгованості за спожитий природний газ.

Дата: 14.02.2022 13:13
Кількість переглядів: 266

Фото без опису

   Досить часто до центрів та бюро правової допомоги звертаються громадяни, які поштою отримали судові накази про стягнення боргів за комунальні послуги чи кредити. Боржники здебільшого не погоджуються з ними, оскільки специфіка винесення цієї форми судового рішення полягає у тому, що судовий наказ приймається лише на підставі письмових доказів, без допиту свідків та пояснень стягувача і боржника.

   Так, до Путивльського бюро правової допомоги  Сумського МЦ з надання БВПД у січні 2022 року звернувся пан Олександр (ім’я змінено). За допомогою юристів системи безоплатної правової допомоги чоловік хотів скасувати судовий наказ про стягнення заборгованості за надані послуги за спожитий природний газ.

   Як розповів пан Олександр, 17 січня 2022 р. суддею Путивльського районного суду Сумської області був виданий судовий наказ про стягнення з нього на користь ТОВ «ТАС Енергія Країни» заборгованості за спожитий природний газ 1625 гривень та й ще 227 грн судового збору.

   «Коли я отримав поштою судовий наказ, вирішив, що трапилася якась помилка, оскільки я щомісяця вносив оплату за спожитий природний газ відповідно до умов договору»- розказував пан Олександр.

   За словами клієнта він сплачував  послуги за спожитий природний газ кожного місяця по 150 грн, саме така сума була вказана в договорі з ТОВ «ТАС ЕНЕРІЯ КРАЇНИ» при його укладенні.

   Після ознайомлення з матеріалами справи клієнта, фахівчинею Путивльського бюро правової допомоги  Тетяною Сєліною, було підготовлено заяву до суду про скасування судового наказу про стягнення заборгованості за спожитий природний газ.

«Відповідно до ч.1ст.170 ЦПК України, боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав, крім випадків видачі судового наказу відповідно до пунктів 4, 5 частини першої статті 161 ЦПК України. Дуже важливо своєчасно відреагувати на такий «лист щастя» та не гаючи часу звернутися за допомогою. Саме так вчинив пан Олександр та своєчасно звернувся до Путивльського бюро правової допомоги не втрачаючи часу на оскарження наказу» - коментує завідувачка сектору Путивльське бюро правової допомоги Тетяна Сєліна.

   За результатами розгляду справи Путивльський районний суд, ухвалив скасувати судовий наказ від 17 січня 2021 р. про стягнення з пана Олександра на користь ТОВ «ТАС Енергія Країни» заборгованості за спожитий природний газ 1625 гривень та 227 грн судового збору.

   Коментує завідувач сектору Путивльське бюро правової допомоги Тетяна Сєліна: відповідно до п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 23 грудня 2011 року «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження» судовий наказ видається лише за умови безспірності вимог.

   Виходячи з того, що наказне провадження є безспірним, тобто в його порядку задовольняються тільки ті вимоги заявника, що мають безспірний характер, заперечення боржника проти вимог стягувача означає наявність спору про право та при цьому закон не зобов`язує перевіряти наявні матеріали справи, то відповідна заява боржника є єдиною підставою для скасування судового наказу.

   Відповідно до вимог ч.3 ст.171 Цивільного процесуального кодексу України у разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу, суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз’яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

 

  Посилання на ухвалу суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень https://reyestr.court.gov.ua/Review/102931643

 

Номер справи №  584/1651/21

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь