A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ТОП-25 поширених помилок при заповненні декларації

Дата: 22.02.2022 18:33
Кількість переглядів: 275

    Щоб уникнути помилок при заповненні декларацій, скористайтесь пам'яткою, де перераховані найчастіші невідповідності у деклараціях.

 ТОП-25 помилок, яких припускаються при запоненні декларацій:

1. Незазначення або часткове зазначення інформації про об’єкти нерухомості та транспортні засоби, які належать декларанту на праві власності чи користування.

Найчастіше посадовці забувають про земельні ділянки під приватними будинками, не декларують орендоване житло, а також автомобілі, які були передані іншим особам на підставі довіреності.

2. Зазначення приблизної вартості майна за наявності/відсутності інформації про вартість у відповідних документах

Якщо ви не впевнені у точній вартості майна, необхідно використовувати позначки «Невідомо», «Член сім’ї не надав інформації» в залежності від ситуації.

3. Незазначення права користування членів сім’ї об’єктами нерухомості.

Зокрема, незазначення у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» жодного житла, де фактично проживає декларант або члени його сім’ї.

4. Зазначення лише того майна, яке було набуте у звітному періоді або під час виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

5. Незазначення вартості об’єктів декларування

Наприклад, вартості квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів, цінного рухомого майна (ювелірних виробів, годинників, колекцій та ін.) тощо. При цьому здебільшого інформація про таку вартість відома або могла бути відомою декларанту.

6. Зазначення замість ідентифікаційного коду транспортного засобу (ТЗ) відомостей про номер державної реєстрації ТЗ

7. Декларування громадських приймалень народного депутата України, які є державною власністю чи комунальною власністю територіальної громади, знаходяться в управлінні місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування й перебувають в оренді чи на іншому праві користування.

Ця інформація не підлягає декларуванню у зв’язку зі змінами до Закону України «Про запобігання корупції», які набрали чинності з 02.06.2021 (абз. 2 п.п. «б» п. 2 ч. 1 ст. 46 Закону). Водночас об’єкти нерухомості, які орендуються в комерційних структур, потрібно декларувати.

8. Декларування фактично отриманого доходу, замість нарахованого

Натомість потрібно зазначити дохід без виключення податків.

9. Недекларування доходу, інформація про який є в повідомленнях про суттєві зміни та/або в інших деклараціях

Наприклад, у деклараціях кандидата на посаду, перед звільненням.

10. Декларування компенсаційних виплат

Наприклад, вартості проїзду, оренди житла або винайму готельного номера, а також відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень. Такі виплати декларувати не потрібно.

11. Незазначення вартості об’єктів рухомого/нерухомого майна, які були подаровані декларанту

Така інформація зазначається у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки». Необхідно вказати вартість, визначену в документах. Водночас такі об’єкти декларанти часто зазначають лише в розділах 3 «Об’єкти нерухомості» та 6 «Цінне рухоме майно – транспортні засоби».

12. Недекларування всіх наявних банківських рахунків декларанта або членів сім’ї

13. Незазначення вартості цінного рухомого майна у розділі 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)», навіть тоді, коли вона відома, а також необґрунтоване включення речей до складу колекцій без наявності документів, що підтверджують їх придбання (набуття), включення до складу колекції

14. Зазначення замість посади, у зв’язку із якою виник обов’язок подати декларацію, фактичної посади та місця роботи

Наприклад, замість «депутат Львівської обласної ради», зазначення основної посади: «директор ТОВ», «водій підприємства», «пенсіонер», «безробітний» тощо.

15. Незазначення наявних фінансових зобов’язань перед третіми особами

У тому числі за рішеннями суду, яке набрало законної сили. Такі відомості декларуються, якщо сума фінансових зобов’язань перевищує 50 прожиткових мінімумів  (113 500 грн для декларацій за 2021 рік).

16. Недекларування разових видатків на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів (113 500 грн для декларацій за 2021 рік), або вчинених у звітному періоді декларантом правочинів, предмети яких мають вартість понад 50 прожиткових мінімумів

17. Незазначення відомостей про неповнолітніх дітей, які проживають окремо від декларанта

18. Необґрунтоване об’єднання площ всіх наявних у власності чи користуванні земельних ділянок

Також декларування земельних ділянок як одного об’єкта загальною площею.

19. Зазначення у розділі «Цінні папери» декларації загальної вартості пакету цінних паперів, а не номінальної вартості одного цінного паперу

20. Незазначення/некоректне декларування корпоративних прав

Так, замість відображення частки в статутному капіталі, яка належить саме декларанту або члену його сім’ї, помилково зазначають відомості про загальний розмір статутного капіталу, вказують як тип права «спільна власність», та зазначають відомості про співзасновників.

21. Недекларування інформації про юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї

Таку інформацію необхідно зазначити у відповідному розділі – «Юридичні особи, трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї».

22. Недекларування інформації про вчинені правочини, хоча у звітному періоді було набуте право власності на майно, вартість якого перевищує 50 прожиткових мінімумів (113 500 грн для декларацій за 2021 рік)

Таку інформацію потрібно зазначити в розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування». Також декларанти часто зазначають цю інформацію в інших розділах, чого робити не потрібно.

23. Незазначення наявного демографічного номера (свого або членів сім’ї)

Крім ID-карти його можна знайти також і в закордонному паспорті.

24. Декларанти забувають оновити дані у декларації після створення декларації на основі попередньої

Так, під час створення декларації на основі попередньої декларант залишає неактуальну для звітного періоду інформацію або не переносить дані про активи, набуті в попередньому звітному періоді.

25. Зазначення в розділі 12 «Грошові активи» готівки, сума якої перевищує 50 прожиткових мінімумів (113 500 грн для декларацій за 2021 рік), проте незазначення інших відомостей про грошові активи

   У такому випадку декларанти часто посилаються на те, що вартість інших активів не перевищує поріг декларування. Наприклад, незазначення залишкових коштів на банківському рахунку, які були наявні станом на 31.12.2021.

    Посилання на пам'ятку: https://bit.ly/35dI8Np

    Нагадуємо, що кампанія декларування триває до 31 березня 2022 року.

    Отримайте роз’яснення в зручному для себе форматі:

онлайн у Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/ або у форматі зручного посібника: https://bit.ly/3Ijg9u7

під час особистої зустрічі з антикорупційним уповноваженим в сільській раді

за телефоном Контакт-центру НАЗК: +38(044) 200 06 94

за електронною поштою: info@nazk.gov.ua

через пошук у Telegram-каналі НАЗК: https://t.me/NAZK_gov_ua

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь