A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Чоловіків та дружин варто вказувати в декларації навіть тоді, коли ви не проживали з ними протягом року

Дата: 28.08.2022 16:20
Кількість переглядів: 158

Фото без опису

 Національне агентство з питань запобігання корупції відповіло на численні питання: чи потрібно зазначати в декларації дружину (офіційну або “цивільну”), якщо вона з початку року виїхала за кордон, разом не живемо? Відповідь — так. Це ж правило стосується й зазначення відомостей про чоловіків, які знаходяться на фронті.

     Закон України “Про запобігання корупції” лишається непохитним, і щоб наближати Україну до європейських стандартів доброчесності публічної служби, посадовці мають продовжувати їх дотримуватися.

    Коли кохані вважаються членами сім’ї декларанта?

Кохані вважаються членами сім’ї декларанта, якщо:

  1. офіційно одружені станом на останній день звітного періоду (для щорічної декларації – це 31.12.2021). Незалежно від того чи проживає подружжя разом протягом року, що передує року поданню декларації;
  2. особи станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року поданню декларації:
  •  спільно проживали;
  •  були пов’язані спільним побутом;
  •  мали взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних).  У тому числі особи, які спільно проживали із декларантом, але не перебували в офіційному шлюбі.

   Відповідь на питання, чи є членом сім’ї особа, з якою суб’єкт декларування проживав спільно сукупно не менше 183 днів протягом року, але 31 грудня — ні, міститься у п. 52 Роз’яснень НАЗК.

Коли умова спільного проживання для визнання фактичного шлюбу (у народі – «цивільного») не обов’язкова?

При встановленні ознак пов’язаності спільним побутом, наявності взаємних прав та обов’язків чоловіка й жінки (у т.ч. і без реєстрації шлюбу) враховують:

  • факт спільного проживання;
  • ведення спільного господарства/спільне виконання домашніх обов’язків;
  • наявність у сторін спільного бюджету, придбання майна в інтересах сім`ї, у тому числі для спільного користування;
  • здійснення спільних витрат в інтересах сім’ї, у тому числі на продукти харчування, дозвілля, утримання житла, його ремонт тощо;
  • інші обставини, які вказують на наявність відносин, притаманних подружжю.

Водночас попри те, що однією з умов, щоби вважати вашого обранця/обраницю членом сім’ї в розумінні закону «Про запобігання корупції», є спільне проживання, воно не є визначальною ознакою фактичних шлюбних відносин.

Наприклад, якщо партнери довгий час живуть окремо через особливості їхньої професійної діяльності: у зв’язку з відрядженням, проходженням військової служби, навчанням, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми, то така розлука не свідчить про припинення фактичних шлюбних відносин або про їх відсутність.

Важливо: не забувайте, що неповнолітні діти суб’єкта декларування є членами сім’ї і відомості про них потрібно декларувати незалежно від того, чи проживає декларант разом із цими дітьми.

Додатково інформуємо, що більш детальну інформацію про те, хто є членами сім’ї суб’єкта декларування можна подивитись в Розділі ІІІ Роз’яснень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь