A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Домашнє насильство не можна замовчувати, воно потребує ефективного реагування і скоординованих дій.

Дата: 29.08.2022 10:21
Кількість переглядів: 179

 

Фото без опису

Домашнє насильство не можна замовчувати, воно потребує ефективного реагування і скоординованих дій.

    Повномасштабна війна, яка наразі триває в Україні, не викреслила з нашого життя домашнє насильство, та не скасовує потребу протидіяти цьому негативному явищу в суспільстві. Проблеми людей , які були до війни , в екстремальних ситуаціях  нажаль загострюються, зокрема, це стосується насильства в родинах. Коли люди, які живуть у постійному стресі, опиняються в одному приміщенні, залежать один від одного та не можуть відволіктися, нерідко виникають ситуації домашнього насильства.

Людям, які зазнали такого насильства зараз, складніше знайти вихід – вони часто обмежені у пересуванні, їм немає в кого попросити про допомогу, вони ще більше залежать від кривдників фізично та матеріально.

Психологічне, фізичне, економічне та сексуальне - це форми, в яких може проявлятись домашнє насильство

Портрету постраждалих від домашнього насильства не існує. Від нього потерпають діти ,жінки  та чоловіки різного віку, які живуть у містах і селах, мають різний рівень освіти та заробітку. Водночас існує закономірність, пов'язана з економічним становищем: фінансово залежні жінки страждають від домашнього насильства частіше та рідше звертаються по допомогу. Причина страху та мовчання жінок – невпевненість у спроможності самостійно забезпечувати себе та дітей. Крім того, більшість жінок, постраждалих від фізичного або сексуального насильства, відчули також і психологічний тиск. Кривдники можуть обмежувати жінок у спілкуванні з друзями та близькими, контролювати мобільний телефон та особисті листування, забороняти виходити з дому тощо. Загалом, насильство в умовах війни набирає нових форм прояву, стає ще більш жорстокішим, але через наявність інших завдань, пов’язаних з війною, таке явище, як домашнє насильство, стає менш помітним, а потерпілі залишаються незахищеними. Водночас за жодних обставин насильство не може бути виправданим, а тому існує потреба ефективно реагувати на таке явище, вчасно надавати потерпілим допомогу.

Попри воєнний стан в державі всі відповідальні органи продовжують роботу, щоб попередити і захистити постраждалих. Не бійтесь говорити чи запитувати — просити про допомогу не соромно. Війна триває, але і ваше життя також. Тому – не мовчіть!

Куди звертатись в разі  вчинення домашнього насильства?

Телефони гарячих ліній

        102   Національна поліція;

103   швидка медична допомога;

15-47  Урядова «гаряча лінія» для осіб, які страждають від домашнього насильства та насильства за ознакою статі на насильства щодо дітей. Дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними та конфіденційними;

0 800 500 335 або 116 123 ( з мобільного ) – Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації. Дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України;

0 800 500 225 або 116 111 ( з мобільного ) – Національна «гаряча лінія» з захисту дітей;

0 800 213 103 – інформаційна лінія центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги;

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь