A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ПАМ’ЯТКА щодо дотримання правил пожежної безпеки в побуті

Дата: 13.01.2023 13:02
Кількість переглядів: 142

ПАМ’ЯТКА

щодо дотримання правил пожежної безпеки в побуті

Шановні мешканці та гості Новослобідської сільської ради!

Стан, який склався сьогодні з пожежами, свідчить про наявність складних проблем в протипожежному захисті житлового сектору і не тільки. В Україні, у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій щодоби виникають пожежі на яких гинуть люди.  Сьогодні торкнемося проблеми про пожежі в побуті.

Населення часто порушує елементарні правила пожежної безпеки, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх. Це приводить до того, що у житлових будинках пожежі виникають значно частіше. Аналіз пожеж показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають елементарними правилами пожежної безпеки, необережно поводяться з вогнем під час паління, користування приладами освітлення з відкритим полум’ям (газовими лампами, ліхтарями, свічками, обігрівачами, факелами тощо), що особливо небезпечно для горищних приміщень, балконів, коридорів (сіней), комор і різних господарських будівель. Пожежі викликані непогашеною цигаркою, є найбільш розповсюдженими у більшій мірі ніж може здатися на перший погляд. Більшість пожеж, спричинених курінням, пов’язана з курінням у нетверезому стані у ліжку. Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких випадків показує, що вони відбуваються в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами і прихованої несправності цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку включити декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися та спалахнути в ізоляції. Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті, так:

- нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки; - забороняється залишати прилади, включені без нагляду;

- забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів;

- необхідно спостерігати за щільністю контактів в місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою, тощо;

- небезпечно замінювати запобіжники, що перегоріли в телевізорах, приймачах і інших побутових приладах саморобними або плавкими запобіжниками;

- забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

У житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштування печей та їх експлуатації. В цих будинках пожежі найчастіше виникають з причини перегріву печей, появи у цегляній кладці тріщини, а також в результаті застосування для розпалювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин. Категорично забороняється залишити малолітніх дітей біля печей, що топляться без догляду дорослих.

Пам’ятайте! Тільки суворе дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити Вас і Ваш будинок від пожежі.

ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ В ПОБУТІ:

- не паліть у ліжку;

- слідкуйте за станом та справністю електромережі;

-у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски тощо;

- використовуйте для обігріву помешкань тільки сертифіковані електрообігрівачі;

- дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення;

- намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі  великої потужності.

Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти Ваше життя та майно від вогню.

Дії у разі виникнення пожежі :       

- Не можна ні в якому разі піддаватися паніці. Тримайте себе в руках, паніка може коштувати життя!

- Дуже небезпечно для життя входити в зону задимлення, навіть якщо там не видно вогнищ загоряння вогню.

При порятунку людей з палаючих будинків :

- слід накритися мокрою ковдрою або будь якою мокрою тканиною перед тим, як входити в палаючу будівлю (підійде також будь який мокрий одяг).

- вогонь харчується киснем, тому при різкому відкритті дверей можливе ще більше загоряння. З цієї причини двері відкривати в палаюче приміщення потрібно обережно і повільно.

- повітря більше внизу, тому в сильно задимленому приміщенні переміщатися краще пригнувшись, а ще краще - поповзом.

- марлева пов'язка або волога тканина захистить Вас від чадного газу, якщо дихати через неї.

- у першу чергу з палаючих будівель потрібно евакуювати дітей, інвалідів та людей похилого віку. Маленькі діти можуть сховатися від страху в шафу або під ліжко, можуть забитися в кут.

- з вогнища пожежі виходити потрібно в ту ж сторону, звідки дме вітер.

- якщо на потерпілому горить одяг, потрібно повалити його на підлогу, накинути на нього яку-небудь бажано мокрий одяг або тканину, щоб збити вогонь, щільно притиснувши тканину до тіла, після чого викликати швидку допомогу за номером телефону «103».

- якщо загорівся одяг на Вас, потрібно впасти на землю і кататися по землі, щоб збити полум'я. Бігти з палаючою на собі одяжею немає сенсу - вогонь розгориться ще більше.

- для гасіння пожежі можна використовувати самі різні засоби: пожежні гідранти, вогнегасники, пісок, воду, землю, вологі ковдри.

- такі речовини, як газ, розчинники, бензин, органічні масла слід гасити тільки за допомогою спеціальних засобів. Для гасіння таких речовин використовують інші види вогнегасників. Якщо таких вогнегасників під рукою немає, можна засипати їх піском або землею.

- при загорянні проводки чи електрообладнання спочатку необхідно вимкнути рубильник, вимикач, електричні пробки і тільки після цього починати гасити вогонь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь