A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Питна вода і способи її очищення

Дата: 21.02.2023 17:59
Кількість переглядів: 175

Фото без опису

Питна вода і способи її очищення

Стежити за якістю питної води вкрай важливо. За статистикою 25 мільйонів чоловік щорічно вмирають від хвороб, що передаються з водою. На жаль використовувана в побуті вода, незалежно від її джерела, в більшості випадків не відповідає санітарним нормам і потребує попереднього очищення.

Побутові способи очищення питної води

Навіть не маючи під рукою спеціальних фільтрів можна очистити питну воду від небажаних домішок за допомогою одного з доступних всім способів.

Виморожування

Незважаючи на те, що даний метод очищення води не користується особливою популярністю, він вважається найефективнішим способом отримання чистої і корисної структурованої води для пиття. Вона має ідеальний склад, легко засвоюється організмом і тому називається «живий».

В основі методу лежить фізичний закон, згідно з яким чиста вода і домішки в ній мають різну швидкість заморозки. Виморожування води відбувається в наступні етапи:

1. Наберіть водопровідної води в ємність необхідного об’єму. Вода повинна відстоятися протягом кількох годин.
 
 2. Залийте відстояну воду в ємність більшого об’єму (відомо, що при замерзанні вода розширюється), залишивши кілька сантиметрів до верху. Ємність можна накрити кришкою.
 
 3. Воду помістіть в морозилку (взимку, за відповідної температури, можна винести на балкон).
 
 4. Залежно від об’єму води, на заморозку потрібно кілька годин. Добре готувати талу воду на ніч: 11 годин заморозки буде цілком достатньо.
 
 5. У ємності вода промерзає не цілком: всередині льоду залишиться невелика кількість води, що не замерзла. Цю воду слід вилити, а лід, що залишився, залишити для відтавання при кімнатній температурі. Ця вода й буде найкориснішою та цілющою.

Кип'ятіння

Більшість людей кип'ятять воду, проте, даний метод вважається не ідеальним. В результаті кип'ятіння гинуть віруси і бактерії, випаровується хлор та інші низькотемпературні газоподібні речовини. Але при цьому збільшується концентрація солей, які відкладаються у вигляді накипу, а потім потрапляють в організм людини. Водопровідна вода зазвичай піддається хлоруванню, і при її кип'ятінні утворюється хлорорганіка, яка може спровокувати розвиток онкологічних захворювань.

Високі температури згубні не тільки для вірусів. Кип'ятіння води руйнує її молекулярну структуру, в результаті чого вона стає «мертвою», тобто не приносить ніякої користі.

Щоб звести до мінімуму негативні наслідки слід уникати повторного кип'ятіння, регулярно очищати чайник від накипу, попередньо відстоювати воду.

Відстоювання

За час відстоювання з посудини випаруються леткі сполуки, а механічні частинки і солі осядуть на дно. У той же час метод не дозволяє видалити хвороботворні мікроорганізми.

Відстоювання води повинно відбуватися протягом 5-6 годин. До вживання рекомендують 2/3 об'єму рідини.

Очищення води із застосуванням фільтрів

Вважається що застосування різних систем очищення дозволяє більш якісно очистити воду від домішок. За принципом дії фільтри поділяються на проточні та фільтри-накопичувачі. Перші приєднуються безпосередньо до пристрою подачі води і очищають її під тиском. Фільтри накопичувального принципу дії, як правило, мають форму глечика і очищають воду, пропускаючи її через змінний картридж.

Види фільтрів:

  • механічні - видаляють великі і дрібні зважені частинки шляхом фільтрації через волокнисті і пористі матеріали;

  • фізико-хімічні - для очищення від шкідливих домішок використовуються адсорбенти (активоване вугілля, глина, торф та ін.);

  • ультрафіолетові - за допомогою озону можна позбутися від бактерій, вірусів, токсичних з'єднань;

  • зі зворотним осмосом - мембрана з найдрібнішими порами затримує молекули всіх сторонніх елементів, дозволяючи отримати на виході практично дистильовану воду.

Вода з різних джерел (водопровідна, колодязна, артезіанська), а також в різній місцевості значно відрізняється за своїм складом і вмістом токсичних речовин. Визначити ступінь відповідності санітарним нормам і правильно підібрати побутові способи очищення води або вид водяного фільтра допоможе хімічний аналіз води.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь