A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

НЕ ПАЛИ, А КОМПОСТУЙ!

Дата: 12.04.2023 18:54
Кількість переглядів: 122

Фото без описуНЕ ПАЛИ, А КОМПОСТУЙ!

Новослобідська сільська рада бореться зі сміттям (стихійними сміттєзвалищами) протягом багатьох років. Безсумнівно, те що проводиться на місцевому рівні  не вирішує проблеми відходів. Придбання громадою сміттєвозів, контейнерів для сміття на сьогодні дуже вартісне, проте покладатися виключно на раду не варто – мешканці громади повинні самі робити все для того, щоб правильно позбавлятися від відходів.

Сьогодні ми поговоримо про компостування.

Що таке компостування? За допомогою цього процесу побутові органічні відходи можна не викидати у загальний смітник, а використати, і отримати органічне добриво і, навіть, ґрунт. По суті, компостування є шляхом вирішення двох проблем одночасно. На локальному рівні – позбавитися більшості органічних решток і, натомість, отримати поживний ґрунт для квітів чи городини.

Компостуємо за методикою Джефа Лоттона, відомого пермакультурного практика. Основна мета такого способу полягає у помірному «перегорянні» решток без втрати в об’ємі. Тобто, якщо ви закладаєте купу в 1 м куб. органічних решток, то десь стільки ж маєте отримати вихідного продукту – гумусу. Як це робити:

  • беремо 25 частинок органічних решток (азот). Це: викошена трава, бур’яни, дрібні гілочки, бадилля, солома, сіно.
  • одну частинку гною: свинячий, курячий, заячий, коров’ячий, кінський послід (вуглець).

Ця суміш і призводить до «горіння» решток. Формуємо купу як стіг сіна, розміром 1 кубічний метр. Інгредієнти накладаємо почергово: шар сіна, шар гною, шар сіна, шар гною. Додатковими елементами/шарами можуть бути свіжоскошена трава (ті ж бур’яни), тирса, рештки від овочів та фруктів, деревна зола. Ці елементи є бажаними тут, оскільки урізноманітнять майбутній гумус більшою кількістю мікроорганізмів, до чого й прагнемо. Адже ґрунт живий та родючий тоді, коли в ньому є багато мікроорганізмів, біоти.

Коли ж купа сформована – поливаємо її добряче водою та накриваємо плівкою чи брезентом. Чекаємо 4 дні. Тоді купу треба перевернути так, щоб частина, яка була назовні, по боках, опинилася всередині й навпаки. Це робиться для рівномірного «перегоряння» решток. Після цього потрібно перевертати кожні два дні. Й обов’язково слідкувати за температурою, купа повинна бути теплою. Це означатиме, що все йде правильно.

То що, починаємо компостувати вдома? Здається, що це складно. Але варто спробувати один-два рази й ви переконаєтесь, що все набагато простіше. А кінцевий результат – високоякісний гумус, точно цього вартий.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь