A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Вкотре про сказ

Дата: 23.05.2023 09:39
Кількість переглядів: 259

Фото без опису

 

   В травні 2023 року до Путивльської дільничної лікарні ветеринарної медицини Конотопської РДЛВМ звернулась жіночка, що мешкає в одному з населенних пунктів громади, з повідомленням що шокувало ветеринарних лікарів - діти з лісу принесли лисеня – таке гарненьке, лагідне, але ДИКЕ лисеня, деякий час родина утримувала лисеня на подвір’ї, проте невдовзі воно загинуло. Потім, зненацька, захворів та помер домашній кіт, цих же господарів. І нажаль, тільки після цього з’явилась підозра - чи не було хворе лисеня?!

   Дана історія ще триває – за результатами попереднього лабораторного дослідження (мікроскопія) сказ тварин не підтвердився ні у кота, ні у лисеняти, діагностика триває. Але господарі перенесли декілька днів пекла.

Нагадаємо, через війскову агресію рф проти України в Сумській області триває заборона полювання, що призвело до збільшення кількості диких тварин, в тому числі червоної лисиці. До того ж в 2022 році пероральна вакцинація від сказу диких тварин ( через принади з капсулою вакцини від сказу) не проводилась з тієї ж причини. Всі ці фактори можуть призвести до винекнення спалахів сказу серед сприйнятливих тварин.

   Пам’ятайте, що сказ – хвороба невиліковна. Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо дикими та незнайомими, повинно бути головним правилом для дорослих та особливо дітей. Адже більшість диких тварин уникає зустрічі з людиною.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і ЗАВЖДИ закінчується - смертю.

    Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини.

Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин.

   Сказ у собак. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужий – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому –до 50 км. за день,  нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.

Найчастіше саме собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей. Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження в нього не виникає агресивності, бажання кусати не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.

   Набагато частіше в Україні реєструється сказ котів. Останніми роками сказ котів є джерелом зараження кожної третьої людини хворої на сказ. У котів сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, краї їхні злипаються і важко піддаються обробці. Це характерне і для укусів лисиць.

   У худоби – рев, сильне слиновиділення, статевий потяг, за паралітичної форми – тихий сказ. 

      Вівці, кози, свині, коні хворіють на буйну форму сказу.

Становлять небезпеку укуси кажанів, їжаків, білок.

Оскільки пересічні громадяни вірять лише конкретним фактам наводимо декілька реальних випадків з відкритих джерел інтернету:

- захоплива історія про їжачка  http://surl.li/hezra 

- цікава історія про білочку - http://surl.li/hezqp 

Таких історій безліч…Тож бажаємо Вам вчитись на чужих помилках та не стати героєм схожої історії!

 Якщо вас вкусила безпритульна або дика тварина негайно зверніться до лікаря. Зволікання може коштувати життя.

 

Довідки за телефоном: (05442) 5-10-53, (05442) 5-34-35

 

Фото взято :

http://surl.li/hflai  ; http://surl.li/hflbi 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь