A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

Дата: 01.08.2023 12:12
Кількість переглядів: 86

Фото без опису👉Що таке гепатит?

👉Гепатит — це запалення печінки, як правило, вірусної природи. Втім, окрім вірусів, гепатити також можуть бути спричинені деякими інфекційними і аутоімунними захворюваннями, дією токсичних речовин (алкоголю, наркотичних препаратів), а іноді – ліків.

Розрізняють п’ять типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, 90% людей із вірусними гепатитами не знають про своє захворювання.

👉Найнебезпечніші – гепатити В і С, адже вони найчастіше призводять до цирозу та раку печінки. 354 мільйони людей у світі живуть з гепатитом В або С, і кожні 30 секунд хтось вмирає через спричинені цими вірусами захворювання.

Як відбувається інфікування і як захиститися від гепатитів?

👉Віруси гепатиту А та Е передаються, коли неінфікована людина вживає продукти або воду, забруднені фекаліями інфікованої. Наприклад, якщо людина із гепатитом не дотримується гігієни рук і готує їжу для інших. Отже, щоби уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, потрібно дотримуватися правил особистої гігієни, вживати термічно оброблену їжу, добре мити овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип'ятити воду і не пити з відкритих джерел.

👉Найкращою профілактикою гепатиту А є вакцинація. Для забезпечення тривалого захисту протягом 5–8 років потрібні дві дози вакцини.

Інфікування вірусами гепатиту В, С і D відбувається через контакт слизових оболонок або пошкодженої шкіри з рідинами організму (переважно кров’ю) інфікованої людини. Це може відбуватися під час незахищеного сексу, медичних і косметологічних процедур із використанням забруднених інструментів (хірургічні операції, стоматологічні втручання, гемодіаліз, татуювання, манікюр тощо); вживання наркотиків; спільного використання індивідуальних засобів гігієни (зубних щіток, лез для гоління тощо). Можливе також вертикальне передавання від матері до дитини.

👉Головний спосіб профілактики вірусного гепатиту В – вакцинація. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, усі діти мають отримати цю вакцину у першу добу після народження (ще у пологовому), а наступні дві дози – у 2 і 6 місяців. Безкоштовну вакцинацію дітей від гепатиту В в Україні запровадили в 2002 році. Українці, народжені до 2002 року, здебільшого не мають захисту від хвороби, однак щеплення можна зробити і в дорослому віці.

👉Вакцини проти вірусного гепатиту С немає, тому, щоби уникнути інфікування потрібно застосовувати бар’єрні контрацептиви (презервативи); користуватися засобами разового (голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення; уникати контакту з біологічними рідинами інших людей; якщо інструмент – багаторазового використання (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо) – належним чином його обробляти та, за можливості, стежити, щоб інструмент пройшов належну обробку.

Виявлення та лікування гепатитів

👉Відповідно до оновлених у 2021 році Стандартів надання медичної допомоги дорослим та дітям із вірусними гепатитами В та С, кожен українець має щонайменше раз у житті пройти обстеження на вірусні гепатити та повторювати його регулярно за наявності чинників ризикованої поведінки. Важливо зазначити, що до ризиків інфікування належать будь-які маніпуляції, де є порушення цілісності шкіри та можливий потенційний контакт з залишками крові іншої особи. Таке тестування за направленням сімейного лікаря є безоплатним.

👉Якщо ви запідозрили у себе гепатит або мали контакт з кров’ю чи біологічними рідинами іншої людини, зверніться до сімейного лікаря – він призначить вам необхідні обстеження та, у разі потреби, спрямує до відповідного профільного спеціаліста. Не займайтеся самодіагностикою та самолікуванням! Лише медичний спеціаліст може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак – призначати адекватне лікування.

👉Важливо пам’ятати: гепатити не є вироком, якщо лікування розпочато своєчасно. Завдяки новітнім препаратам прямої противірусної дії показник одужання від вірусного гепатиту С сягає 95 %. Терапія триває від 12 до 24 тижнів і практично не викликає побічних реакцій.

👉Вірусний гепатит В вимагає пожиттєвого лікування і щоденного прийому противірусних препаратів, однак, якщо розпочати терапію вчасно, прогресування хвороби можна стримати й запобігти розвитку ураження печінки. 👉Держава повністю забезпечує потребу в противірусних препаратах і безоплатне лікування пацієнтів.

💛💙 Будьте здорові!💛💙


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь