Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Чи можуть здавати кров люди з короткозорістю

Дата: 09.08.2023 09:24
Кількість переглядів: 81

alt text

Більшість центрів крові не приймає донорів з міопією (короткозорістю), якщо показник втрати гостроти зору перевищує -6. У Міжнародний день офтальмології пояснюємо, чому людей відсторонюють від донорства, хоча за чинним законодавством міопія не є протипоказом до здачі крові.

«У «Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів», затвердженому у 2005 році, міопія вище -6 була у списку протипоказань до здачі крові. Пов’язували це з ризиком відшарування сітківки. Проте ніяких наукових підтверджень цьому немає, і в редакції 2021 року у Порядку немає такого пункту, як «слабкий зір» або «висока міопія». Проте центри крові зазвичай не допускають донорів з високою міопією, хоча є винятки», — розповідає Людмила Лінник, координаторка платформи ДонорUA.

За її словами, рішення фахівці приймають, спираючись на суб’єктивний професійний досвід, оскільки загального правила для таких випадків не існує. Тому потенційні донори з високою міопією, на жаль, мають бути готовими до аргументованої розмови з працівниками центру крові.

«Те ж саме стосується лазерної корекції зору. В одних центрах крові вимагають, аби після операції пройшло 6 місяців, як після більшості оперативних втручань, в інших — взагалі не приймають таких донорів, також посилаючись на ризик відшарування сітківки», — додає Людмила Лінник.

Вона також зазначає, що вузькопрофільні фахівці, такі як офтальмологи, зазвичай не можуть надати своїм пацієнтам точної відповіді щодо того, чи можуть вони бути донорами крові, і остаточне рішення завжди приймає лікар-трансфузіолог.

Якщо ви можете бути донором, реєструйтеся на ДонорUA, зручно плануйте донації в особистому кабінеті та користуйтеся бонусами від партнерів. Якщо ж вам не можна здавати кров, не засмучуйтеся — ви можете підтримати донорський рух, ставши нашим волонтером, або ж допомогти фінансово. Кошти потрібні зокрема для транспортування крові на фронт. Налаштуйте регулярний платіж на Buy Me a Coffee, поповніть Монобанку або задонатьте іншим зручним для вас способом — будь-яка участь і підтримка є важливими.

Джерело: donor.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь