Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Встановлення щомісячної пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни

Дата: 21.08.2023 07:39
Кількість переглядів: 51

Фото без описуУ разі, якщо під час захисту Батьківщини, проходження військової служби виникла втрата працездатності у результаті захворювання, поранення, травми чи контузії, і це підтверджено військово-лікарською комісією (ВЛК), військовослужбовець має право звернутися до командування своєї військової частини для направлення на МСЕК (медико-соціальні експертні комісії), яка встановить відсоток втрати працездатності чи групу інвалідності. При цьому особа має право на одноразову грошову допомогу у розмірі, встановленому законодавством, а при групі інвалідності ще й на пенсійне забезпечення.

На МСЕК також має право направляти медичний заклад у разі тяжкого поранення після висновку ВЛК, а при звільненні військовослужбовця з військової служби на МСЕК направляє ТЦК та СП (військкомат) та сімейний лікар або терапевт, чи вузький спеціаліст відповідно до профілю захворювання.

Військово-лікарська комісія може не пов’язати травму (поранення) із захистом Батьківщини за відсутності довідки про обставини цієї травми (поранення), пов’яже тільки з проходженням військової служби, проте при наявності такої довідки можна повторно звернутися до ВЛК із заявою про переогляд.

Навіть під час проходження військової служби військовослужбовці, які мають групу інвалідності, що настала внаслідок війни, мають право звернутися до Пенсійного фонду України для призначення пенсії.

Згідно Постанови Кабінетів Міністрів України від 28 липня 2010 р. № 656 мінімальний щомісячний розмір пенсійних виплат у осіб з інвалідністю внаслідок війни I групи - 650% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, II групи - 525%, III групи - 360% прожиткового мінімуму. Прожитковий мінімум у 2023 році для осіб, які втратили працездатність становить 2093 грн.

Отже мінімальна пенсія у 2023 році для осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи – 13 604,5 грн., ІІ групи – 10 988,25 грн., ІІІ групи – 7534,8 грн.

Військовослужбові з інвалідністю внаслідок війни або під час проходження військової служби після звільнення з військової служби мають право перейти на військову пенсію


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь