Кишкові інфекції та їх профілактика
Гострі кишкові інфекції – захворювання, викликані мікроорганізмами, що потрапили в кишечник людини.
До кишкових інфекцій відносяться дизентерія, ешеріхіози, черевний тиф та паратифи, холера, харчові токсикоінфекції, сальмонельози та інші.
Джерелом інфекції при кишкових інфекціях, головним чином, є хворі люди, здорові бактеріоносії, а також можуть бути тварини і птахи, які виділяють з фекаліями та сечею в навколишнє середовище мікроорганізми – збудники інфекційних хвороб, забруднюючи ґрунт, воду, овочі, ягоди. Ці мікроорганізми брудними руками заносяться на інші продукти харчування, де вони не тільки зберігаються, а й розмножуються, особливо в молочних, м’ясних, рибних продуктах, фаршах, заливних блюдах, овочевих та фруктових салатах, які після приготування не підлягають термічній обробці. Наприклад, дизентерійні мікроби в молоці виживають 11-15 діб, у котлетах та ковбасі – 4-5 діб, на фруктах та овочах до 7-10 діб, в паштетах – до 7-8 діб навіть при зберіганні в умовах холодильника, у річковій воді – декілька місяців, водопровідній–до1 місяця.
Небезпечною може бути і вода, забруднена хвороботворними мікроорганізмами. Певне значення відіграють мухи, які можуть переносити збудників від місць накопичення нечистот та забруднювати продукти харчування.
Викликає занепокоєння, коли люди купують харчові продукти на стихійних ринках, де продукти реалізуються в антисанітарних умовах та без будь-якого ветеринарного та санітарного лабораторного контролю.
Рідше інфікування відбувається безпосередньо при побутовому контакті з хворим. Збудник попадає в організм через забруднені руки або побутові предмети. І дуже прикро, коли на кишкові інфекції хворіють немовлята, бо інфікують їх, як правило, батьки при догляді та годуванні.
Перші ознаки захворювання можуть з’являтись вже через 6-8 годин або протягом 2-6 днів: слабкість, нудота, блювання, підвищення температури, біль у животі, проноси.
Ні в якому разі при цьому не починайте займатись самолікуванням. Неправильне, безконтрольне лікування може призвести до виникнення у хворого ускладнень, переходу захворювання у хронічну форму. Особливо небезпечні в таких випадках особи, що працюють на підприємствах громадського харчування, харчової промисловості, у харчоблоках лікувальних та дитячих закладів.
Спалахи інфекцій частіше виникають після святкування весіль, днів народжень та інших заходів, коли готують заздалегідь велику кількість м’ясних страв, салатів, заливних блюд. Розмноженню збудника інфекції сприяє висока температура повітря навколишнього середовища та зберігання страв без холодильного обладнання.
Таким чином, щоб уникнути захворювання на кишкові інфекції, слід зробити все можливе, щоб збудники не потрапили до організму людини. По-перше, мийте руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, перед годуванням немовлят; в харчових установах чітко дотримуйтесь санітарних правил і своєчасно проходьте медичні огляди; в дитячих закладах слідкуйте за санітарно-гігієнічним станом, привчайте дітей до елементарних гігієнічних вимог. В разі захворювання працівника, або дитини негайно їх ізолюйте і викличте лікаря.
Не купуйте продукти на стихійних ринках та у невідомих осіб. Якщо ви купуєте харчові продукти в торгівельній мережі обов’язково звертайте увагу на терміни їх придатності.
Важливе значення має правильне зберігання харчових продуктів. В домашніх умовах продукти, що швидко псуються зберігайте в холодильнику при температурі + 4-8°С і не порушуйте термінів зберігання (м’ясний фарш зберігають в холодильнику не більше 6 годин; торти, тістечка з кремом, м’ясні полуфабрикати –36 годин; смажені котлети – 24 години; варені ковбаси – 48 годин), продукти, що не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сир та інші), упаковуйте та зберігайте окремо від сирих (м’яса, риби, полуфабрикатів). Сирі овочі та фрукти ретельно мийте під проточною водою, молоко куплене на ринку–кип’ятіть!
На кухні доцільно мати декілька дошок і ножів та використовувати окремо для розділу сирих та варених м’яса, риби, овочів. Кухонний посуд слід ретельно мити гарячою водою після кожного приготування їжі, м’ясорубку додатково після миття ще і обдавати крутим кип’ятком.
При приготуванні різних заливних страв, холодцю, варене м’ясо після розділу потрібно знову покласти у бульйон, проварити декілька хвилин, а потім розлити у посуд попередньо ошпарений кип’ятком.
Яйця водоплаваючої птиці (качині, гусячі) вживайте тільки для приготування тіста та страв, що підлягають термічній обробці.
Якщо ви збираєтесь в дорогу, не слід брати продукти, що швидко псуються, крім того, різні види продуктів необхідно упаковувати в окремі пакети, а для більшої перестороги зберігайте харчі у сумках-холодильниках.
Пам’ятайте! Ваше здоров’я залежить тільки від вас.