Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ОЛЬГА СТЕФАНІШИНА РОЗПОВІЛА ПРО ЗДІЙСНЕНІ КРОКИ У СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ НАЦІОНАЛЬНИХ УКРАЇНА ЯК МАЙБУТНЯ ДЕРЖАВА ЄС ВІДДАНА ЗАХИСТУ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ, ОСНОВОЮ ЯКИХ Є ПРАВА ЛЮДИНИ ТА РІВНІСТЬ

Дата: 03.10.2023 11:48
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

  Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга СТЕФАНІШИНА на заході «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин в Україні», організованому Європейським Союзом та Радою Європи у Кракові 26 вересня

«Попри те, що наша країна майже 600 днів перебуває у стані безпрецедентної війни, Україна успішно впроваджує демократичні реформи, необхідні для трансформації, розвитку та зміцнення демократичних інституцій. Частина з цих трансформацій зафіксовані в 7 рекомендаціях Європейської Комісії, виконання яких необхідне для подальшого просування України на шляху до ЄС. І реформа законодавчої бази щодо національних меншин (спільнот) відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії відноситься до однієї з цих рекомендацій», – заявила Віце-прем’єр-міністр у своєму виступі онлайн.

Вона підкреслила, що захист та дотримання прав і свобод людини, зокрема прав національних меншин (спільнот) в Україні, завжди був пріоритетним питанням для Уряду. За рік у цьому напрямку було досягнуто значного прогресу в цьому напрямку.

Так, у грудні 2022 року, після широких консультацій з партнерами, зокрема Європейською Комісією, Радою Європи та представниками національних меншин, Парламент ухвалив Закон «Про національні меншини (спільнот) України». Після оприлюднення у червні 2023 року рекомендацій Венеціанської комісії, Верховна Рада внесла зміни до Закону для вдосконалення законодавчої бази для реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот).

«Ухвалення цього Закону стало значним досягненням нашої країни. Документ, зокрема, передбачає заборону будь-якої дискримінації за ознакою етнічного походження, гарантуючи при цьому свободу думки, віросповідання, використання мов національних меншин, збереження культурної самобутності та навчання рідною мовою. Крім того, він вперше розмежував відповідальність державних і місцевих органів влади за формування та реалізацію державної політики у відповідній сфері, що означає, що це сфера окремого політичного планування на всіх рівнях - від місцевого до центрального», – зазначила Ольга Стефанішина.

Крім того, Уряд України спільно з представниками спільнот підготував Державну національно-культурну програму «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року з урахуванням положень рекомендацій Венеціанської комісії.

Метою Програми є створення на національному та регіональному рівнях стабільних умов для задоволення потреб та ефективної реалізації прав і можливостей національних меншин (спільнот) та корінних народів України відповідно до міжнародно-правових стандартів, сприяння розвитку міжкультурної компетентності, взаємодії та взаєморозуміння, інтеграції українського суспільства з урахуванням необхідності подолання наслідків збройної агресії та російської асиміляційної політики.

«Україна як невід'ємна частина європейської сім'ї та майбутня держава-член ЄС віддана захисту фундаментальних європейських цінностей, основою яких є права і свободи кожної людини, а також рівність. І ми продовжимо ефективну роботу з впровадження ключових демократичних трансформацій, наближаючись до перемоги і європейського майбутнього», – додала Віце-прем’єр-міністр.

За матеріалами: https://www.kmu.gov.ua/news/olha-stefanishyna-rozpovila-pro-zdiisneni-kroky-u-sferi-zabezpechennia-prav-natsionalnykh-menshyn-spilnot


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь