A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Опісторхоз і його профілактика!

Дата: 25.12.2023 13:42
Кількість переглядів: 17

Фото без описуОпісторхоз – природно-осередковий гельмінтоз тварин і людини, що характеризується ураженням жовчних шляхів і міхура, печінки та підшлункової залози. Сумщина залишається однією з найураженіших областей України на опісторхоз. За 5 минулих років в області зареєстровано 62% хворих від усіх виявлених в Україні. Найбільше зареєстровано в м. Шостка, Шосткинському, Роменському, Конотопському районах.

Збудником опісторхозу є гельмінт Opistorchis felineus, який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці, песці та інші. Передача інвазії відбувається за участю двох проміжних господарів, одним з яких є молюск, який мешкає у прісноводних водоймах, другим – риба сімейства коропових порід.

Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу малосолоної, слабо просмаженої, малопровареної річкової риби домашнього приготування, яка заражена метацеркаріями (личинковою стадією) опісторхозу. Клінічні прояви опісторхозу дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. У гострій фазі, яка триває до 3-х тижнів, у хворих підвищується температура тіла, з’являються слабкість, болі у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи та інші. У період хронічного перебігу – з’являються головний біль, запаморочення, болі у правому підребер’ї, нудота, блювота, жовтяниця, безсоння, дратівливість, зниження апетиту.

Тривалий час (10-20 років) паразит може перебувати в організмі остаточного господаря, а захворювання протікати роками з періодами загострення хвороби. Оскільки усі клінічні прояви хвороби є неспецифічними, діагноз підтверджується лише на підставі копрологічних досліджень біоматеріалу (фекалій) та серологічного дослідження крові.

Як убезпечити себе від зараження?

Паразити даного типу не передаються контактно-побутовим шляхом, тому хворий на опісторхоз не є джерелом інфекції.

Для знешкодження та ліквідації личинок опісторхозу необхідно дотримуватись правил термічної обробки риби:

Смажити рибу або рибні котлети потрібно в достатній кількості масла по 15 хвилин з кожного боку. Великі шматки риби вагою до 100 г – не меньше 20 хвилин.

Варити рибу потрібно невеликими шматочками в підсоленій воді, не менше 20 хвилин після кипіння.

Солити рибу потрібно від 21 до 40 днів, в залежності від виду з вмістом солі в мясі риби не менше ніж 14 %.

Слабосолона риба, копчена будь-яким способом або в’ялена може стати джерелом зараження опісторхозом, так як не піддається необхідній термічній обробці в домашніх умовах. Заморожування риби при температурі -40 0С дозволяє повністю усунути джерело зараження за 7 годин. При температурі -35 0С рибу потрібно протримати протягом 14 годин. Заморожування при -28 0С допомагає усунути збудник описторхозу за півтори доби.

Звичайні побутові морозильні камери недостатньо потужні для знищення паразита, тому в домашніх умовах сподіватися можна тільки на обробку високими температурами. Окремої уваги заслуговують предмети, що використовуються при розбиранні риби, так як личинки та дрібні паразити могли залишитися на руках, обробній дошці або столі. Обробити поверхні можна спиртовмісними розчинами або прокип’ятити.

Для того, щоб вберегти себе та свою сім’ю від зараження цим небезпечним захворюванням необхідно:

не вживати в їжу річкову рибу без достатньої термічної обробки (прожарювання, проварювання);

не проводити засолювання річкової риби в домашніх умовах;

не допускати згодовування сирою рибою котів, собак;

не купувати річкову рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках, де не проводиться ветеринарно – санітарна експертиза.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь