Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Вибухотехніки поліції Сумщини нагадують про правила поводження з вибухонебезпечними предметами

Дата: 12.01.2024 07:52
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

З початком збройної агресії росії проти України, на жаль, дуже збільшилася кількість людей, які постраждали не тільки від ворожих обстрілів, але й від нерозірваних або покинутих боєприпасів ворога. Буває, що трагічні випадки трапляються від незнання, або необережності самих постраждалих, які з цікавості беруть до рук небезпечні армійські боєприпаси та приносять їх додому.

На Сумщині вже були випадки, коли люди втрачали кінцівки чи серйозно травмувалися, намагаючись розібратися, як влаштований той чи інший знайдений ними вибухонебезпечний предмет. Не поодинокі були й випадки, коли у прикордонних з росією районах на мінах, підривалася сільськогосподарська техніка та цивільний транспорт і гинули люди. Траплялося це в основному тому, що люди ігнорували таблички і знаки, які попереджають про мінну небезпеку.

«Наша область пережила окупацію, і досі обстрілюється з-за кордону з росією різними видами зброї. Трапляється, що не все вибухає, і застрягає десь в грунті. В полях, лісових насадженнях, городах людей, і навіть в будівлях. Коли нам надходять повідомлення про боєприпаси, що не спрацювали, на місця виїздять наші мобільні групи поліцейських саперів, які проводять огляди, роблять висновки, чи можна чіпати той чи інший вибухонебезпечний предмет, і знешкоджують його на місці, або вилучають та відвозять у безпечне місце для знищення. З початку військової агресії росії проти України з 24.02.22 по 31.12.23, співробітниками відділу вибухотехнічної служби ГУНП в Сумській області, було здійснено близько 2000 виїздів. Оглянуто 384 місця, за фактами вибухів. Отримано 208 повідомлень про загрози вибухів. Проведено 474 огляди об’єктів та ділянок місцевості на предмет наявності вибухонебезпечних предметів. Вилучено 3551 вибухонебезпечний предмет. Знищено 2003 вибухонебезпечних предмети», - говорить начальник відділу вибухотехнічної служби ГУНП в Сумській області Ігор Черняк.

Зважаючи на небезпеку від вибухонебезпечних предметів, поліція вкотре нагадує і дорослим, і дітям про основні правила поведінки, у разі їх виявлення: не підходити близько і не чіпати; якщо випадково знайшли підозрілий предмет, схожий на вибухонебезпечний, обережно відійти назад тим же шляхом, що й підходили; запам’ятати місце знахідки і повідомити про неї органи влади, поліцію чи ДСНС.

Радимо батькам приділяти більше уваги своїм дітям, цікавитися тим де вони гуляють і який предмет можуть принести додому у якості «сувеніру».

У разі виявлення будь-яких армійських боєприпасів та інших невідомих вам предметів просимо повідомляти про це за номерами телефонів 101 або 102. Бережіть себе і своїх близьких.

Відділ комунікації поліції Сумської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь