Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує

Дата: 22.01.2024 07:40
Кількість переглядів: 40

Фото без описуВідділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує:

Питання харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму не втрачає актуальність.

Оскільки в зимку українці традиційно споживають багато консервованих харчових продуктів, в тому числі виготовлених самостійно, нагадаємо основні тези - на що слід звернути увагу.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; який виробляються бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами, які сприяють виникненню хвороби,не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

Причини ботулізму

Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу, у разі дотримання НЕ відповідних вимог під час заготівлі, переробки або зберігання продукту.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Як вберегтись

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах.

В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби.

Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Не їжте консервовані продукти з неприємним запахом; продукти, які зберігаються при неправильній температурі, і, звісно ж, прострочені продукти.

Дбайте про себе та вживайте лише свіжі та якісні продукти, ретельно перевіряйте їх термін придатності.

А також при появі перших симптомів одразу звертайтесь до лікаря

Фото взято : http://surl.li/plhzz


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь