Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Як не стати жертвою шахраїв: поради від поліції

Дата: 22.01.2024 07:40
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

Як не стати жертвою шахраїв: поради від поліції

Відомо, що шахраї вивчають свою жертву в процесі особистої чи телефонної розмови та обирають лінію поведінки, вигадуючи нові схеми відбирання грошей. Щоб вберегти громадян від різних афер, правоохоронці радять бути витриманими, уважними та не піддаватися навіюванням і паніці.

Цього тижня до поліції Сумської області надійшли десятки повідомлень від громадян про шахрайства, під час яких жертви зловмисників втрачали великі суми грошей.

Так, мешканець Охтирського району втратив понад двадцять тисяч гривень, після того, як повірив телефонному співрозмовнику, який назвався працівником банку та надав йому конфіденційну інформацію по своїй банківській картці.

Жителю Сумського району зателефонував невідомий, який представившись працівником банку, під приводом заміни банківської картки, шахрайським шляхом заволодів його грошима в сумі 21600 гривень. Гроші заявник перерахував зі своєї банківської картки на банківську картку вказану зловмисником.

У Шосткинському районі, 42-річна жінка, через мережу Інтернет хотіла придбати запчастини для ремонту автомобіля, перерахувала «продавцеві» понад сім тисяч гривень, але товар так і не отримала. Після перерахування «продавцеві» грошей, зв'язок з ним перервався.

Пенсіонерка з Роменщини, у соціальній мережі "Фейсбук", перейшла за посиланням, у якому вказувалося про надання фінансової допомоги у розмірі 14000 гривень. Потім, у «вікні», схожому на вхід до додатку банку, ввела свої персональні дані, а через деякий час виявила списання грошей в сумі 11 500 гривень зі своєї пенсійної картки.

Шановні громадяни, пам’ятайте, зловмисники постійно вдосконалюють свої шахрайські схеми. Вони можуть представлятись представниками благодійних фондів, які здійснюють збір коштів, банкірами, правоохоронцями, а також здійснювати афери через мережу Інтернет з приводу купівлі-продажу товарів.

Поліцейські дають кілька порад, як вберегтися від шахраїв:

- Ретельно перевіряйте інформацію, яку Вам повідомляють.

- Обов’язково беріть “паузу” у розмові з невідомим співрозмовником, задавайте питання, на які йому буде складно відповісти, щоб вивести зловмисника «на чисту воду».

- В жодному разі не панікуйте, зверніться до будь-кого з близьких за порадою або просто розкажіть їм про ситуацію, що сталася.

- Не поспішайте виконувати вказівки незнайомих Вам людей.

- У жодному разі не перераховуйте грошей на вказані невідомими вам людьми рахунки.

- Якомога скоріше повідомляйте поліцію про випадки шахрайств за цілодобовим номером «102».

Відділ комунікації поліції Сумської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь