Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує:
Трихінельоз залишається актуальною проблемою багатьох країн світу, адже переносники збудників – це домашні, дикі й синантропні тварини, які спричинюють часте виникнення осередків трихінельозних вогнищ.
Соціально-економічні труднощі в державі, наявність стихійних ринків, торгівля м’ясопродуктами, які не пройшли ветеринарну експертизу, наявність сформованих природних і синантропних вогнищ трихінельозу дають підстави вважати прогноз із трихінельозу й надалі несприятливим.
Чинником передачі інвазії є м’ясо диких та домашніх тварин, отримане при полюванні, вільному випасанні свійських тварин та порушеннями правил утримання, забою тварин і реалізації м’ясопродуктів.
Основним чинником підтримання інвазії серед природних джерел є хижаки, а також поїдання трупів інвазованих тварин. Збудник трихінельозу із організму тварин в навколишнє середовище не виділяється. Хвора людина для оточуючих є епідемічно безпечною. Збудник захворювання перебуває в м’ясі в інкапсульованому стані. Потрапляючи в організм людини чи тварини, капсули перетравлюються, звідти виходять личинки.
Зараження людини відбувається при вживанні в їжу м’яса або напівкопчених м’ясних виробів, які містять трихінели, частіше всього свинини або м’яса дикого кабана недостатньо термічно обробленого.
Трихінельоз – це гостре або хронічне захворювання тварин і людей, яке характеризується значними функціональними змінами в органах і системах організму. У людини даний гельмінтоз характеризується гострим перебігом: лихоманкою, м’язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі, високою еозинофілією; при тяжкому перебігу – ураженням міокарда, легень, центральної нервової системи. Хвороба викликає ускладнення, які часто призводять до летальних наслідків.
Збудником трихінельозу є круглий гельмінт Trichinella spiralis, розміром 1,5 – 2,0 мм. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишечнику людей і тварин, а личинкова стадія – у поперечно-посмугованих м'язах.
Трихінельоз розповсюджений в природі у всьому світі серед хижаків і всеїдних ссавців, а також гризунів. В оточенні людини виникають синантропні вогнища інвазії. За характером епідемічних спалахів трихінельоз нагадує інфекційні хвороби (тиф, туляремію, дизентерію), а за злоякісним перебігом не має собі подібних. Основним джерелом інвазії для людини в синантропному вогнищі є свині. У природі джерелом зараження є дикі кабани, борсуки, єнотоподібні собаки, бурі та білі ведмеді, морські ссавці.
Хвороба завдає великих збитків господарствам багатьох країн (організація трихінелоскопії свинини; утилізація свинячих туш, уражених збудниками трихінельозу; захворювання людей, зниження їх працездатності тощо).
Боротьба з трихінельозом проводиться комплексно (медичними, ветеринарними і мисливськими організаціями).
З метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання керівники господарств та власники тварин зобов'язані:
- забезпечити стійлове утримання свиней;
- завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;
- постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, у місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;
- забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані.
Заходи профілактики трихінельозу:
– в приватному секторі категорично забороняється подвірний забій тварин без ветеренарно-санітарного контролю;
– забій свиней допускається лише на забійних пунктах і майданчиках під контролем ветпрацівника з обов’язковою трихінелоскопією (дослідження зрізів м’яса та наявність личинок трихінел);
– категорично забороняється реалізація свинини, м’яса диких тварин без клейма ветсанекспертизи;
– категорично забороняється купувати м’ясо в місцях несанкціонованої торгівлі;
– необхідно споживати м’ясо добре просмаженим або провареним. Термічна обробка м’яса проводиться упродовж 2,5-3 години при товщині шматка м'яса не більше 8 см.;
Порядок проведення профілактичних заходів з недопущення захворювання тварин на трихінельоз в господарствах всіх форм власності, ветеринарно-санітарних заходів у разі виникнення захворювання, встановлений Інструкцією з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 03 серпня 2007 р. № 79, та є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами господарювання незалежно від форми власності і підпорядкування та фізичними особами, які займаються сільськогосподарською діяльністю, більш детально з Інструкцією можна ознайомитись за писиланням http://surl.li/psbcp .
Трихінельоз – болісна хвороба на все життя, адже недуга невиліковна. Людина на все життя залишається інвалідом, у тяжких випадках хвороби може привести до паралічу дихальних шляхів та смерті.