A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Поліція попереджає громадян про схеми шахрайств «з отриманням матеріальної допомоги»

Дата: 16.02.2024 09:39
Кількість переглядів: 35

Фото без описуЗ початку року поліцією Сумщини були зареєстровані десятки звернень від громадян, коли вони постраждали від злочинних дій шахраїв, прагнучи отримати матеріальну допомогу нібито від держави чи якихось міжнародних організацій. Люди, повіривши цим пропозиціям від аферистів, подекуди втрачали всі свої заощадження.

Так вчора до Сумського районного управління поліції звернулася 52-річна жінка та повідомила про свої фінансові втрати через злочинні дії шахраїв. Як виявилося, їй на телефон, у месенджері Вайбер, надійшло повідомлення про можливість отримати грошову допомогу в розмірі 6500 гривень нібито від держави. Перейшовши за посиланням, зазначеним у повідомленні, жінка виявила, що раптом у неї з банківського рахунку було списано гроші, нібито на благодійність. А відразу ж після цього їй зателефонував невідомий, який назвавшись працівником банку, запевнив, що сталася помилка та гроші зараз повернуться на банківську картку жінки. Підтримуючи розмову зі своєю майбутньою жертвою, «банкір» запевняв її, що все під контролем, все буде нормально. Диктував цифри, які треба було записати на папері, а потім ввести у свій телефон та відправити в банк. Щиро очікуючи на допомогу у вирішенні проблеми зі списанням грошей, жінка надала шахраєві всю необхідну йому конфіденційну інформацію, після чого з її банківської картки зникли грошові кошти у сумі 200 000 гривень.

За такою ж злочинною схемою 50-річна жителька Сум теж вчора втратила понад 26 000 гривень, лиш з тією відмінністю, що допомога «від ООН» їй була запропонована в соціальній мережі Facebook. Жінка так само, перейшла за посиланням, зазначеним у оголошенні та надала невідомо кому всю конфіденційну інформацію про себе, і в результаті втратила всі свої гроші.

Шановні громадяни! Нагадуємо, ні держава, ні ООН, ні інші міжнародні гуманітарні організації, не надають матеріальну допомогу громадянам України через Вайбер, Тік Ток, Телеграм, Фейсбук та інші соціальні мережі. Мисліть критично, і пам’ятайте, якщо ви й справді постраждали від війни та потребуєте допомоги, то в такому випадку правильно буде особисто звернутися до тих державних установ, що надавали чи надають таку допомогу. Щоб підтвердити свій статус, треба ще й зібрати чимало паперів та довідок, і лиш тоді ви можливо й отримаєте якісь гроші. Але ж ніяк не натисканням однієї кнопки у вашому телефоні.

Відділ комунікації поліції Сумської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь