Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Звіт відділу освіти, культури, молоді та спорту

Дата: 28.02.2024 13:28
Кількість переглядів: 83

Фото без описуМережа закладів освіти відповідає освітнім потребам населення і сформована у відповідності з демографічною ситуацією. Всього в закладах загальної середньої освіти Новослобідської сільської ради навчається 255 учнів у 32 класах. Загальною середньою освітою охоплено 100% дітей. Наповнюваність класів складає в середньому 7,5 учнів.

На території сільської ради станом на 01.01.2024 р. фактично проживає 84 дитини віком від 0 до 6 років. Різними формами дошкільної освіти охоплено 49 дітей від 3 до 6 років, що становить 58%. Стовідсотково охоплені дошкільною освітою діти старшого дошкільного віку. Відсоток охоплення дітей від 3 до 6 років всіма формами дошкільної освіти складає 100%.

До початку повномасштабної військової агресії російської федерації та  переведення дітей на дистанційну форму навчання, різними видами харчування було охоплено 100% учнів. У повному обсязі було забезпечено безкоштовне одноразове гаряче харчування. Вартість харчування учнів у закладах освіти становило 17 гривень, вартість трьохразового харчування вихованців дошкільних груп – 30 гривень. За звітний період на харчування з бюджету Новослобідської СТГ профінансовано 135,0 тис. гривень.

До місця навчання потребують підвезення шкільними автобусами 140 учнів та 24 вихованці. У січні-лютому 2023 року підвезення не здійснювалось до закладів освіти у зв’язку з тим, що всі заклади знаходились на дистанційному навчанні.

У 2023-24 навчальному році на базах чотирьох закладів загальної середньої освіти організовано 11 інклюзивних класів, де навчається 16 учнів.

Використання комп’ютерних програм, електронних засобів навчального призначення значно підвищує якість навчання. Усі заклади підключені до мережі Інтернет, 3 з них мають швидкість доступу до 30 та один від 30 до 100 Мбіт/с. Кожен заклад освіти має власний сайт, що є офіційним джерелом інформації про заклад в Інтернеті.

З огляду на повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну, перехід на дистанційне навчання став неочікуваним і серйозним випробуванням для всіх учасників освітнього процесу. Під час дистанційного навчання вчителі обирали такі форми онлайн комунікацій з учнями як у середовищі Сlassroom, Zoom,  Meet, Viber-група.

За рахунок залишку освітньої субвенції та коштів сільського бюджету проведено закупівлю засобів навчання та обладнання для кабінетів Мазівської гімназії  на суму - 9,383 тис. гривень.

Відповідно до комплексної Програми розвитку освіти Новослобідської сільської ради на 2022-2024 роки проведена виплата одній дитині-сироті по досягненню 18 років у сумі  1810 гривень.

Протягом 2023 року відділ освіти, культури, молоді та спорту Новослобідської сільської ради отримував гуманітарну допомогу через Департамент освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації, від Міжнародного надзвичайного фонду допомоги дітям при ООН (ЮНІСЕФ), Громадської організації «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» (ГО «ДОККУ»), Громадської організації «КРИМСОС», громадської організації «Центр психологічної допомоги «Конфіденс», а саме:

• ноутбуки, планшети, хромбуки у кількості 57 шт. та приналежності до них - на загальну суму 671541,45 грн.

• підручники у кількості 519 шт на суму 58506,76 грн.

• обладнання та устаткування для укриттів на суму 169402,67 грн.

• сумки та рюкзаки для учні та вчителів у кількості 41 шт. на суму 51582,37 грн

• матеріальні цінності для проведення літнього відпочинку на суму 183040,7 грн.

• комплекти спортивного інвентарю – 4 шт на суму 25069,48 грн.

• комплекти для проведення інтерактивних уроків – 4 шт на суму 23976,8 грн.

. придбано обладнання для шкільної їдальні Новослобідського ліцею на суму 73140,00 грн.

В 2023 році з метою енергетичної безпеки та економії бюджетних коштів були встановлені універсальні котли довготривалого горіння на твердому паливі та облаштовані котельні для Князівської та Мазівської гімназій. В найпростіших укриттях всіх закладів освіти були проведені поточні та косметичні ремонти, проводився ремонт фасаду у Князівській гімназії, ремонт навісу над входом у Мазівській гімназії, ремонт стелі в Юр’ївській гімназії, ремонт класів у Новослобідському ліцеї.

У сфері позашкільної освіти керівники гуртків  ЦДЮТ Новослобідської сільської ради продовжують  роботу над питаннями трансформації дозвіллєвої діяльності дітей та учнівської молоді в чинники їхнього особистісного, творчого і духовного розвитку. У практику діяльності закладу впроваджуються інноваційні технології: АRT-технології, STEM-освіта. На базі закладів освіти громади працюють 10 гуртків різних напрямків: спортивний напрям (1 гурток, який відвідують 25 вихованців); художньо – естетичний напрям (4  гуртки, які відвідують 104 вихованців); соціально - реабілітаційний напрям (3 гуртки, які відвідують 75 вихованців); науково – технічний напрям (2 гуртки, які відвідують 50 вихованців). Усього протягом 2022 року гуртки відвідують 254 вихованці. Загальний відсоток охоплення дітей шкільного віку 93 % (якщо рахувати кожну дитину у кожному гуртку).

Робота усіх гуртків фінансується з місцевого бюджету. Для забезпечення проведення гурткової роботи придбано обладнання на суму 15 тис. гривень.

Робота гуртків спрямована на організацію дозвілля дітей, зміцнення їх здоров'я та упровадження здорового способу життя. З 24 лютого освітній процес здійснюється дистанційно. Усього проведено 87 заходів. Протягом 2022 року вихованці здобули 37 перемог, з яких 6 всеукраїнського рівня,  2 – міжнародного, інші – обласного, районного, міжрегіонального.

Команда педагогів ЦДЮТ Новослобідської сільської ради злагоджено працює  у системі гурткових занять, конкурсів, змагань, заходів, тощо. Заклад будує позашкільну освіту на принципах презумпції талановитості кожної дитини, цінності дитинства, радості пізнання, розвитку особистості, здоров’я, безпеки.

 Відділом освіти, культури, молоді та спорту Новослобідської сільської ради у 2023 році проведено 4 загальногромадські спортивні заходи, команди громади приймали участь у 8 спортивних заходах, що проводились в інших громадах. В с.Мазівка з залученням громадських організацій проведений спортивно-туристичний захід для дітей Новослобідської громади, де кожен бажаючий зміг випробувати себе у різноманітних локаціях військово-патріотичного, спортивно-туристичного та пізнавально-розважального напрямків. На базі Князівської гімназії 25.10.2023 для учнів громади було проведено захід психологічної підтримки та допомоги «Веселковий БУМ». У травні 2023 року у закладах освіти Новослобідської громади було організовано і проведено територіальний етап Всеукраїнського Фестивалю-огляду «Ватра» у рамках заходів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). На базі Мазівської та Князівської гімназій в липні-серпні 2023 року було проведено оздоровлення 236 дітей громади в рамках літнього клубу «Квіти сонця» швейцарського-українського проєкту  «Ми вдома – в Україні».

На проведення та участь у спортивних заходах у звітному періоді використано 20,0 тис. гривень коштів бюджету Новослобідської СТГ.

Культурно-освітню роботу в Новослобідській територіальній громаді здійснюють КЗ «Новослобідський сільський будинок культури», до якого входить дванадцять філій, КЗ «Новослобідська публічна бібліотека», до якої входять вісім філій, 2 мезеї, які розташовані по старостинським округам сільської ради. Заклади  культури працюють  на збереження і розвиток української національної культури шляхом активізації діяльності закладів культури, збереження існуючої мережі і посилення їх ролі в розгортанні процесів національно - культурного відродження, поліпшення матеріально-технічної бази. По закладам культури проводяться  державні свята, територіальні конкурси, інші культурно-мистецькі заходи, пов’язані з відзначенням календарних та пам’ятних дат в Україні.

  На території Новослобідської громади 4 заклади культури знаходяться в зоні бойових дій :  2 заклади культури працюють дистанційно (філія Бояро-Лежачівський сільський будинок культури, філія Бояро-Лежачівська сільська бібліотека), та 2 заклади культури тимчасово не працюють (філія Бунякинський сільський будинок культури, філія Бунякинська сільська бібліотека), в зв’язку з тим що, заклади знаходяться в 5-ти кілометровій зоні та працівників знаходяться у відпустці за свій рахунок. Більшість заходів були проведені в режимі онлайн в рамках воєнного часу, враховуючі побажання працівників культури. Протягом року було розроблено 53 сценаріїв до свят.

На території Новослобідської сільської ради існує 70 пам’яток культурної спадщини, з них:

  • 32 - історії
  • 32- археологічні (кургани, городища, поселення);
  • 6 - архітектури (церква)

На державному обліку перебуває 32 пам’ятки культурної спадщини, всі вони  - на території Новослобідської сільської ради. До державного Реєстру занесені пам’ятки місцевого значення- 21.

Також -  1- «Пам’ятний знак на честь жертв нацизму «Дзвін скорботи»- власність Державний історичний заповідник та 5 пам’ятних знаків належать релігійній громаді.На балансі відділу культури перебуває - 13 пам’яток історії.

Всі пам’ятки культури, які відносять до археологічнх-32, є державною власністю. Щорічно проходяться ремонтно-реставрійні роботи пам’яток . Всі об’єкти знаходяться в задовільному стані. Докладніше дізнатися про пам’ятки культурної спадщини Новослобідської сільської ради можна в музеях: с. Нова Слобода – народний музей історії – історичний. с. Ширяєве – музей прикладного мистецтва- етнографічний. До нематеріальної культурної спадщини Новослобідської сільської ради відносяться фольклорні колективи : народний фольклорний колектив «Колос» - КЗ «Новослобідський СБК» , народний фольклорний колектив «Горюночка» - філія Линівський СК, народний фольклорний колектив « Сива зозуленька» - філія Юр’ївського СБК з якими займаються керівники художні.

Завантажити


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь