A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

Чому обирають заповіт, щоб розпорядитися своїм майном.

Дата: 01.03.2024 11:03
Кількість переглядів: 28

Фото без описуЗаповіт є найдавнішою формою спадкування, яка не втратила свою актуальність і в наш час. В сучасний умовах власники майна часто надають перевагу саме такому найпростішому способу розпорядитись своїм майном. Хибною є думка, що складають заповіти тільки особи похилого віку, часто заповідачами є молоді люди, які щойно набули майно у власність. З'ясуємо особливості такого правочину.

🔎Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

📍Які переваги такого вибору?

✓ Це односторонній правочин, який вчиняється особисто, не через представника і не вимагає згоди осіб, зазначених спадкоємцями; заповідач залишається власником майна і може вільно ним розпоряджатися та проживати упродовж всього життя; мінімум документів – оригінал паспорта та податкового номера, без документів на майно; заповідач може призначити спадкоємцями одну чи кілька осіб, незалежно від наявності сімейних чи родинних відносин; заповідач має право заповісти не тільки майно, яке йому належить станом на сьогодні, а і майно, яке буде йому належати у майбутньому; можливість змінити чи скасувати укладений заповіт у будь-який час за заявою або новим заповітом, що передбачено ст. 1254 ЦК України; кожен наступний заповіт скасовує попередній повністю, якщо він складений на те саме майно, або у тій частині, в якій суперечить попередньому заповіту.

📍Які права має заповідач?

✓ Заповідач має право зробити у заповіті заповідальний відказ, у відповідності до ст. 1238 ЦК України, предметом заповідального відказу може бути передання відказоодержувачеві у власність або за іншим речовим правом майнового права або речі, що входить або не входить до складу спадщини.

✓ На спадкоємця, до якого переходить житловий будинок, квартира або інше рухоме або нерухоме майно, заповідач має право покласти обов'язок надати іншій особі право користування ними. Право користування житловим будинком, квартирою або іншим рухомим або нерухомим майном зберігає чинність у разі наступної зміни їх власника. До прикладу, особа може заповісти будинок сестрі і зобов’язати її надати право проживання матері заповідача довічно.

✓ Відповідно до ст. 1240 ЦК України, заповідач може зобов'язати спадкоємця до вчинення певних дій немайнового характеру, зокрема щодо розпорядження особистими паперами, визначення місця і форми здійснення ритуалу поховання, до вчинення певних дій, спрямованих на досягнення суспільно корисної мети.

📍Обов'язкові спадкоємці та обов’язкова частка?

✓ Незалежно від змісту заповіту та незважаючи на волю спадкодавця, існують спадкоємці, яких захищає закон. Це спадкоємці, що мають право на обов’язкову частку у спадщині. У відповідності до статті 1241 ЦК України, право на обов’язкову частку у спадщині мають малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки, які спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Перелік таких осіб є вичерпним. Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

✓ Конституційний Суд України, розкриваючи зміст поняття „повнолітні непрацездатні діти“, що використовується в абзаці 1 ч.1ст. 1241 ЦК України щодо права на обов’язкову частку у спадщині, приходить до висновку, що незалежно від змісту заповіту право на обов’язкову частку у спадщині мають повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, які в установленому законодавством порядку визнані інвалідами I, II чи III групи.

📍Позбавлення права на спадкування

✓ Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом, що передбачено ч.2 ст. 1235 ЦК України. Якщо такий спадкоємець помирає до відкриття спадщини, його діти мають право на спадкування за правом представлення.

✓ Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. Чинність заповіту щодо осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині, встановлюється на час відкриття спадщини.

✓ Позбавлені спадщини спадкоємці за законом, які не мають права на обов’язкову частку у спадщині, лише враховуються при визначенні розміру обов’язкової частки і не спадкують у подальшому. У разі смерті особи, яка була позбавлена права на спадкування, до смерті заповідача, позбавлення її права на спадкування втрачає чинність. Діти (внуки) цієї особи мають право на спадкування на загальних підставах.

📍До кого звертатись, щоб скласти заповіт?

✓ Особа має можливість посвідчити заповіт у будь-якого нотаріуса України, територіальність тут не діє. Проте лише нотаріус може запропонувати такі види заповіту як секретний та заповіт подружжя. Однак, якщо у населеному пункті немає нотаріуса, заповіт, крім секретного, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування, що передбачено ст.1251 ЦК України.

✓ Окрім того, заповіт може бути посвідчений головним лікарем, його заступником з медичної частини або черговим лікарем лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров'я, а також начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинку для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю для осіб, що перебувають у таких закладах; капітаном судна для особи, яка перебуває під час плавання на морському, річковому судні, що ходить під прапором України; начальником експедиції для особи, яка перебуває у пошуковій або іншій експедиції; начальником установи виконання покарань та начальником слідчого ізолятора. Слід зазначити, що заповіти таких осіб а також заповіти військовослужбовців посвідчуються при свідках.

✓ В умовах воєнного стану заповіти військовослужбовців ЗСУ, інших утворених відповідно до законів військових формувань, а також працівників правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту можуть посвідчувати не тільки нотаріуси. Таке право отримали також командири (начальники) цих формувань (органів) та інші уповноважені таким командиром (начальником) особи, з подальшою передачею через Генеральний штаб ЗСУ, Міністерство оборони, відповідний правоохоронний (спеціальний) або інший орган до Міністерства юстиції чи його територіального органу для забезпечення його реєстрації нотаріусами у Спадковому реєстрі. Без належної реєстрації такий заповіт є нечинним, а його дійсність необхідно буде доводити в суді.

✓ Громадяни, які перебувають за кордоном, можуть звертатись до Консульства або Посольства України в країні свого перебування.

❖ Найважливішим при посвідченні заповіту є момент з'ясування дійсної волі особи. А з'ясувати волевиявлення, професійно задокументувати його і довгий час зберігати такий документ у часі і просторі може нотаріус. Тому за детальною консультацією звертайтесь до найближчого нотаріуса.

Бережіть себе і своє майно, обираючи надійний спосіб розпорядження ним! 🇺🇦


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь