A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новослобідська громада
Конотопський район Сумської області

ВІРУСНІ ГЕПАТИТИ — ВИДИ, ПЕРШІ СИМПТОМИ, ШЛЯХИ ПЕРЕДАЧИ.

Дата: 04.03.2024 12:57
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

За оцінками ВООЗ у світі пів мільярда людей хронічно інфіковані гепатитом В або С. У 58 % випадків вірус призводить до цирозу, а у 78 % — до раку печінки. Захворіти на гепатит може кожен, незалежно від віку, статі та способу життя. Тому за перших ознак гепатиту будь-якого виду варто звернутися по допомогу і не гаяти час із лікуванням.

Що таке вірусний гепатит?

Гепатит — це запалення печінки, яке у більшості випадків має вірусну природу. Найбільшу небезпеку для людини становлять гепатити В і С. За поширеністю вони займають перші позиції.

Фото без описуЩоб розібратись, що таке гепатит, треба розуміти будову та функції печінки. Основні клітини цього життєво необхідного органу називаються гепатоцитами. Саме вони відповідають за продукцію жовчі, беруть участь у переробці токсинів та небажаних речовин, що потрапили в організм. Вірус вражає гепатоцити, внаслідок чого печінка не може нормально функціонувати: вона наповнюється кров’ю і з’являються осередки фіброзу.

Якщо організм позбавляється захворювання, клітини печінки швидко відновлюються. У деяких випадках розвивається хронічне запалення, що призводить до цирозу та печінкової недостатності.

Види гепатитів

Говорячи про гепатит, йдеться про 5 основних видів вірусу:

  • Гепатит А (HAV). Інші відомі його назви — «хвороба Боткіна» або «жовтуха». Захворювання частіше має легкий перебіг, але бувають і складні випадки. Вірус досить довго живе у воді — до 10 місяців, проте гине після 5 хвилин кип’ятіння.
  • Гепатит В (HBV). На жаль, подолати цей тип вірусу дуже складно. Він легко переходить у хронічну форму та спричиняє ускладнення. Сьогодні є терапія, яка успішно призупиняє розвиток вірусу та ураження печінки.
  • Гепатит С (HCV). Має досить важкий перебіг і може призвести до летальних випадків. Гепатит С передається при контакті з кров’ю інфікованої людини. Сучасна терапія допомагає повністю побороти це захворювання.
  • Гепатит D (HDV). Це захворювання може проявитися лише за наявності в організмі вірусу гепатиту В. Інакше HDV не розмножується й не поширюється, тому найкращий захист — профілактика та вакцинація від гепатиту В.
  • Гепатит Е (HEV). Ця хвороба особливо небезпечна для вагітних. Вона призводить до печінкової енцефалопатії та смерті. В інших випадках має позитивні прогнози.

Захворювання не обмежується 5 основними видами гепатиту. Сьогодні активно вивчаються більш рідкісні форми — гепатит F, TTV, SEN, G.

Гепатит — це загальна назва захворювання, що призводить до запалення печінки. Але також запалення може бути спричинене й іншими чинниками: наприклад, жовтою лихоманкою, краснухою, вірусом Коксакі тощо.

Перші симптоми та ознаки

Інкубаційний період захворювання досить тривалий, часто воно має прихований перебіг, тому перші симптоми можуть з’явитися не одразу.

Загальні ознаки гепатиту всіх видів:

  • слабкість і швидка втомлюваність;
  • роздратування або апатія;
  • розлади з боку ШКТ — нудота, блювання, біль у животі та діарея;
  • потемніння сечі;
  • знебарвлення калу;
  • пожовтіння шкіри, слизових оболонок і склер;
  • підвищена температура тіла.

Не варто забувати, що перебіг захворювання може відрізнятися залежно від виду вірусу, що став його збудником.

  • При гепатиті А найчастіше спостерігається втрата апетиту, тяжкість і біль у правому підребер’ї. Інкубаційний період триває 14-28 днів. 
  • Гепатит B дає про себе знати у період від 30 до 180 днів з моменту інфікування. Захворювання швидко призводить до цирозу та печінкової недостатності. 
  • Гепатит С у 80 % випадків протікає безсимптомно. Можуть виникати болі в суглобах, васкуліт, втрата апетиту, зміна імуноглобулінів. Інкубаційний період триває до 6 місяців. 
  • Гепатит D накладається на гепатит В, ускладнюючи його симптоми та перебіг.
  • При гепатиті E з’являється свербіж та висип, біль у суглобах. Інкубаційний період триває від 2 до 10 тижнів. 

Шляхи передачі

Вірус гепатиту має досить широкий спектр шляхів ураження:

  • Гепатити А й Е передаються здебільшого фекально-оральним шляхом. Це вживання продуктів із поганою термічною обробкою, забруднена вода, немиті руки, порушення санітарних норм та гігієни.
  • Гепатит В (разом із ним D) і C головним чином передаються через кров та рідини організму (слина, вагінальні виділення, сім’яна рідина, менструація). Тому шляхами передавання вірусу є незахищені сексуальні контакти, хірургічні втручання, стоматологічні процедури, використання нестерильного інструментарію для татуювання, пірсингу чи вживання ін’єкційних наркотиків. Дитина може отримати гепатит В від інфікованої матері під час пологів.

Дбайте про себе і рідних, а при виникненні перших ознак захворювання – звертайтесь до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи подобається вам наш сайт?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь